Piperović: Tužilaštvo da utvrdi gdje je nestala imovina Zavale - Volim Podgoricu

Piperović: Tužilaštvo da utvrdi gdje je nestala imovina Zavale

Uprkos činjenici da je pravosnažnom presudom potvrđeno da Zavala invest u stečaju duguje ruskom biznismenu Sergeju Polonskom 11,6 miliona eura, Zavala nema aktive u toj vrijednosti, rekao je branilac Rusa u ovom sporu podgorički advokat Zoran Piperović. On je u razgovoru za Dan rekao da je neizvjesno šta će se dalje dešavati imajući u vidu da je preostala aktiva kompanije Zavala invest procijeljena na oko svega tri miliona eura.

“U ovom predmetu sam, zajedno sa koleginicom Draganom Vojinović, zastupao „Lesiron komršal“ protiv Zavale u stečaju. Imamo pravosnažnu presudu po kojoj je utvrđeno osnovano potraživanje na iznos od 11,6 miliona eura. Zavala invest nema aktive u toj vrijednosti. Kako je nestala njena vrijednost, pitanje je za državno tužilaštvo”, rekao je Piperović.

Vrhovni sud je u ovom slučaju dao zadnju riječ i to u februaru ove godine kada je potvrđeno da je Zavala u stečaju, čiji su vlasnici Tadžikistanac Nil Emilfarb i Ukrajinci Igor Peljunho i Igor Čepljuhin, dužna Polonskom 11,6 miliona. Tu odluku u oktobru prošle godine donio je Privredni sud, a Apelacioni potvrdio. Od 20. juna 2014. godine Zavala invest je u stečaju.

Govoreći o sporu u kojem zastupa kompaniju Bepler end Džejkobson, koja je tužila Elektroprivredu na ime nadoknade štete od milion eura, Piperović je istakao da ipak nije došlo do dogovora te da je nastavak suđenja u aprilu.

“U tom predmetu ponudio sam poravnanje rukovodstvu EPCG, ali su ga oni pismenim putem odbili, uz naglasak da im je pravna služba saopštila kako će da uspiju u sporu, a neće. Isključivi su krivci za požar koji je izbio u skladištu, kojom prilikom je uništena roba vlasništvo Bepler end Džejkobson u vrijednosti od oko 900 hiljada eura”, istakao je on.

Spor je nastao zbog požara koji je izbio u magacinima u Kotoru, 15. juna 2008. godine, koje je koristila kompanija Bepler end Džejkobson Montenegro, a za koji je vještačenjem i svjedočenjima utvrđeno da je nastao u ranim jutarnjim časovima krivicom EPCG a ne zbog udara groma desetak dana ranije, kako je pokušavala da dokaže tužena strana.

Što se tiče slučaja Solane čiji je on pravni zastupnik, Piperović je istakao da je volja učesnika tog pravnog posla bila da se kupi Solana i sva njena imovina a ne da se kupe vagoni, upravna zgrada, hangar za so.

“Solana u Ulcinju kupljena je od strane mojih vlastodavaca kupovinom akcija na berzi koje je emitovala država. Valjda se svojina na zemljištu i pretpostavlja, dopalo se to nekome ili ne. Ovako je ispalo da maltene treba naknadna klauzula intabulandi, ili, kako sada kažu, saglasnost nekog iz države, da bi se upisala i svojina na vlasnike Solane. Nije sretna država gdje fizičko ili pravno lice ne može da ostvari svoje pravo zato što se umiješala visoka politika i pojedini međunarodni faktori sa službom u Crnoj Gori, a svs suprotno bečkoj konvenciji. U zemlji prijema, ambasador neke države limitiran je pravilima koje predviđa ta konvencija. U njoj nigdje ne piše, naprotiv, da neki strani diplomata može uređivati imovinske odnose. Kakvi god da smo, nismo kolonija”, kazao je Piperović.

Od advokature može da se živi

Prema Piperovićevim riječima, bez obzira što u Crnoj Gori ima preko 800 registrovanih advokata, od advokature može pristojno i dobro da se živi.

“Mada, na veliku žalost, znam mnogo sposobnih, vrijednih i talentovanih advokata, koji spletom raznih okolnosti jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ima sjajnih, pametnih, mladih advokata koji uz mukotrpan rad na sopstvenom usavršavanju mogu da postignu visoke standarde, budu ponos ove države i najbolja kadrovska baza za sve poslove u crnogorskom pravosuđu. Niko ovdje nije najbolji i najpoznatiji. Imajući u vidu sociologiju sredine, vrlo je neupitno to lično isticati”, rekao je Piperović.

Piperović je naglasio da je u njegovoj branši najvažnije da pristup svakom predmetu bude od podjednake važnosti.

“U principu nema manje važnih i važnijih građanskoprivrednih predmeta, kao što u krivici nema važnog branjenika. Svaki predmet je važan u parnici. Svaki klijent u krivici je možda još i važniji. Svaki predmet je važan i to je prvo pravilo vaspitanog čovjeka i odanog zastupnika ili branioca. Ima i predmeta gdje je vrijednost spora pet miliona eura ali ima i gdje je pet hiljada. Činjenica je da pristup predmetu mora biti isti. Taj princip važi i u krivici čim gradiraš okrivljene, nijesi znaveni advokat, već nešto drugo. I ovo treba da bude nauk za sve iz ove naše branše”, istakao je Piperović.

On je naglasio da nikada ne zastupa nikog po službenoj dužnosti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com