PODGORICA: Četnici napali PARKOVE, čuvajte se, veoma su OPASNI! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Četnici napali PARKOVE, čuvajte se, veoma su OPASNI!

Gusjenice borovog litijaša ili borovog četnika, kako ga još zovu, ovih dana se mogu vidjeti u podgoričkim parkovima, a reporteri Portala “Volim Podgoricu” juče su ih fotografisali i snimili na najposjećenijem podgoričkom izletištu, brdu Gorica.

stonoge00

 

Iz Fitosanitarne uprave su u više navrata upozorili da su gusjenice obrasle žarnim dlakama, koje mogu izazvati razne alergijske reakcije na koži. Ove dlačice su veoma otrovne, pa se ne preporučuje dodirivanje ovih gusjenica, a naročito treba obratiti pažnju na kućne ljubimce.

Borov četnik je opasan za ljude, a osobe koje dođu u dodir sa dlačicama borovog četnika imaju reakcije poput crvenila na koži i velikih fleka i preporučljivo je da se odmah jave ljekaru.

Osobe sklone alergijama trebalo bi da zaobilaze borove šume u vrijeme pojave ove štetočine, te navodi da je, osim za ljude, borov litijaš jako štetan i za životinje, naročito za pse, koje slatkasti miris gusjenica mami da njuškaju i gurkaju gusjenice njuškom.

Veterinari upozorvaju da pri kontaktu psa sa gusjenicom dolazi do naglog oticanja njuške, da se psu zatvaraju oči, psa počinje da svrbi glava, a reakcija je ponekad tako jaka da psi i povraćaju.

Ako gusjenicu poliže, jezik psa može da natekne tako da za nekoliko minuta pas ne može da zatvori njušku, a moguće je da dođe i do nekroze, te usljed toga i otpadanja dijelova jezika.

stonoge

 

Borov četnik je jedna  od najznačajnijih štetočina bora.  U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je njegovo pojačano prisustvo, koje je vjerovatno izazvano relativno toplim zimama, ali i nedostatkom njihovih prirodnih neprijatelja. Borov četnik se najradije zadržava na crnom boru, ali napada i alepski, primorski i brucijski bor. U prvom redu napada slabija stabla, a prilikom masovne pojave i potpuno zdrava. Napadnute grane se za veoma kratko vrijeme osuše, a ukoliko se to ne spriječi, može dovesti do propadanja cijelog stabla. U vrijeme masovne pojave može nanijeti velike štete šumama.

Na sajtu Fitosanitarne uprave se navodi da se borov četnik pojavljuje u drugoj polovini jula i avgusta, zavisno od uslova sredine. Nakon kopulacije ženka polaže jaja u tzv. jajnim leglima. Obično položi 70 do 300 jaja tako što slijepi nekoliko iglica bora u vidu valjka dužine 3 do 4 cm. Gusjenice se pile otprilike nakon mjesec dana i hrane se u blizini jajnog legla ovogodišnjim iglicama. Mladi izbojak se osuši, a gusjenice se sele na novo mjesto. To rade još nekoliko puta i kada pređu u treći larveni stupanj počinju da prave gusjeničje gnijezdo (zapredak). U zapretku ostaju do kraja razvića i isključivo noću izlaze da se hrane jedući cijele iglice.

 

Ukoliko su spoljni uslovi povoljni ne prestaju sa ishranom ni tokom zime. U februaru počinju da odlaze u zemlju radi čaurenja odnosno prelaska u stadijum lutke. Gusjenice se kreću u povorkama odnosno četama pa otuda i domaći naziv vrste. U slučaju da i na jednom stablu stablu ponestane hrane sele se na drugo, takođe u koloni. Leptiri izlijeću tek u toku jula. U manje povoljnim uslovima gusjenice se mogu naći na borovima do maja.

Borov četnik je prisutan u skoro svim podgoričkim parkovima. Iz Udruženja ljubitelja Gorice i prirode su krajem januara organizovali akciju uništavanja ove štetočine. Zoran Bojović iz tog Udruženja “Vijestima” je tada kazao da će, u cilju temeljnije borbe protiv ove štetočine, pokušati da, u saradnji sa Zelenilom, organizuju akciju.

OVO SMO DANAS SNIMILI NA GORICI: Znate li kakva je ovo NEMAN!?

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com