SAZNAJTE: Evo koje škole su završili naši poslanici - Volim Podgoricu

SAZNAJTE: Evo koje škole su završili naši poslanici

Kako bi bilo lijepo kad bi svi mogli da se zaposlimo, nezavisno od toga jesmo li i kako obrazovani. A, još kad bi taj posao mogli da radimo za državu – slobodno bismo mogli reći da bi to bilo ispunjenje crnogorske poslovne fantazije. Nije da nema onih koji je nijesu ispunili.

Jeste li razmišljali o tome koji je to jedini „državni posao“ za koji je nevažno što ste po struci (mada, čak i ne morate da „imate školu“), a, odluku o tome da li ga kandidat dobija ili ne, odlučujemo samo mi – građani. Istini za volju–kandidati, prethodno, moraju da odrade dosta intervjua – a, mi ih iz fotelja čitamo, gledamo i slušamo, pa ih na svake četiri godine ocjenjujemo. Zato je, možda, i nevažno jesu li obrazovani, kad naša odluka o njihovom zaposlenju zavisi, kako se čini, samo od toga koliko nas kvalitetno ubijede da ćemo živjeti srećnije s njihovim prijedlozima politika. Sad vam je jasnije – riječ je o mjestu poslanika u Skupštini Crne Gore.

Poslije dvadeset i kusur godina boravka u skupštinskim foteljama (incident je kad im je staž kraći jer mi volimo da ih držimo onamo gdje smo jednom, nekad davno odlučili), red je da saznamo i što to naši izabrani predstavnici, u stvari znaju (i treba) da rade.

S obzirom na to da je najaktuelniji ovih dana, a, i na čelu državnog parlamenta je 13 godina, polazimo od Ranka Krivokapića. U njegovoj biografiji na sajtu Skupštine, navodi se da je on diplomirani pravnik koji je položio usmeni magistarski ispit na Pravnom fakultetu u Beogradu, oblast – međunarodni odnosi.

Njegovu smjenu od juče traži poslanik DPS-a, Milutin Simović. Šef poslanika vladajuće stranke je magistrirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, 1991. godine.

Ništa manje prisutan u javnosti ovih dana od Krivokapića i Simovića nije ni šef Pozitivne, Darko Pajović.

On, među poslanicima, ima jedinstveno obrazovanje-jedini je završio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, Odsjek za biologiju. Stručno se usavršavao u oblasti vantjelesne oplodnje, i to na Univerzitetskom kliničkom centru u Mariboru, Slovenija.

S druge strane, prema biografijama koje su dostupne na sajtu parlamenta, zanimljivo je što među političarima imamo najmanje politikologa! Vjerovali ili ne, od njih 80 ima ih samo troje. To su, još veća zanimljivost, Miodrag Lekić iz Demosa, Emilo Labudović iz Demokratskog fronta i Dritan Abazović iz URA-e.

Lekić, inače naš nekadašnji šef diplomatije i ambasador u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, a, zatim i u Italiji i na Malti, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1971. godine. Labudović je završio Fakultet političkih nauka 1980. takođe u srpskoj prijestonici. Abazović je fakultet završio u Sarajevu, magistrirao u Podgorici i sada je doktorant na Univerzitetu Crne Gore.

Osim što je politikolog, Miodrag Lekić je i profesor, i to na Univerzitetu La Sapienza u Rimu. Lekić, međutim, o profesuri može da govori i kad je u Skupštini. Njegove kolege profesori su Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke i Obrad Mišo Stanišić iz DPS-a.

Mustafić je profesor južnoslovenskih i komparativne književnosti. Diplomirao je na Univerzitetu u Novom Sadu 1997.godine. Stanišić je završio Filološki fakultet.

U Skupštini imamo i dvoje arhitekata-to su samostalna poslanica, Jelisava Kalezić, a njen kolega je Goran Tuponja iz Pozitivne.

Kalezić je diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985. godine, a, doktorirala je 1997. godine na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu iz oblasti deskriptivne geometrije i kognitivnih nauka. Tuponja je diplomirao arhitekturu na Univerzitetu u Beogradu.

U nacionalnom parlamentu sjede i poslanici koji su bili studenti generacije!

Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta bio je najbolji student na Mašinskom fakultetu u Podgorici 1980. godine. S njim u rangu je Damir Šehović iz Socijaldemokrata, koji je 2004. godine bio najbolji na Ekonomskom fakultetu. Njegova prosječna ocjena je, kako se navodi, bila 9,73. S druge strane, Draginja Vuksanović iz SDP-a je završila Pravni fakultet 2000. godine, s prosječnom ocjenom deset, ali se u njenoj biografiji ne nalazi podatak o tome je li i ona bila student generacije.

Nit koja spaja bivšu predsjednicu opštine Kotor, sada poslanicu DPS-a, Mariju Ćatović sa šefom liberala, Andrijom Popovićem i liderom SNP-a, Srđanom Milićem je – turizam.

Popović i Ćatović su diplomirani menadžeri turizma, ali se u njihovim biografijama ne navodi gdje su završili fakultet. Za razliku od njih, u Milićevoj biografiji piše da je završio Fakultet za spoljnu trgovinu i turizam u Dubrovniku.

Čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Janko Vučinić su završili Metalurški fakultet u Podgorici, dok je Nebojša Medojević diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici 1991. godine.

Ostali su, naravno, pretežno pravnici i ekonomisti.

Ispunjavate li kriterijume? Izbori će brzo.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com