HAŠKI TRIBUNAL: KARADŽIĆU 40 GODINA ROBIJE! - Volim Podgoricu

HAŠKI TRIBUNAL: KARADŽIĆU 40 GODINA ROBIJE!

Radovan Karadžić osuđen je kaznu od 40 godina zatvora, saopštilo je Vijeće Haškog tribunala.

Karadžić je proglašen krivim za progone i zločine protiv čovječnosti, istrebljenja, ubistvo, ločin protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata, progone i deportacije, nasilno premještanje, teror, nezakoniti napadi na civile, uzimanje talaca.

To su, kako je račeno, među najstrašnijim zločinima u okviru međunarodnog prava.

Odluka optuženog da se povuče sa javnih i aprtijskih funkcija su, kako je rečeno, olakšavajućža okolnost. Vijeće je, takođe, imalo u vidu olakšavajuće okolnosti, kao “dobro vladanje i kajanje”.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić je ranije poručio da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacio je sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

“Moja su očekivanja ista. Znam šta sam htio, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio koliko god da je visokopozicioniranih srpskih zvaničnika osuđeno”, rekao je Karadžić, koji se od polovine 2008. godine nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za “genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH. Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prisustvovaće izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske.

Veliki broj novinara ispred zgrade suda

Više od 150 žrtava, oko 200 novinara i više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora prisustvovalo je danas u Hagu izricanju presude Pretresnog vijeća Radovanu Karadžiću.

Objavi presude prisustvovalo je i više od 100 predstavnika akademske zajednice, istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva, a sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je bio u potpunosti popunjen. Kako bi primio što je više moguće posjetilaca, Međunarodni sud koristiio je sav raspoloživi prostor u sopstvenoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru World Forum. Cijeli prostor oko zgrade Međunarodnog suda je danas bio blokiran, a pristup je kontrolisal holandska policija.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com