Planirane investicije garantuju kvalitet interneta - Volim Podgoricu

Planirane investicije garantuju kvalitet interneta

Visok nivo razvoja komunikacione infrastrukture u Crnoj Gori, prisustvo novih internet provajdera i planirane značajne investicije garantuju kvalitet i pristup internetu na nivou najrazvijenih zemalja u narednom periodu, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Predstavnik Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović, kazao je da su cijene internet paketa u Crnoj Gori povoljnije nego u Hrvatskoj, Sloveniji i Albaniji.

“Crnogorski Telekom nudi paket brzine dva Mb/s za 14,16, a M-kabl za 10,12 eura mjesečno. U Hrvatskoj cijena iste usluge iznosi 18,68 eura, u Sloveniji 21,72, dok je u Albaniji 17,42 eura”, rekao je Grgurović na sjednici Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) PKCG.

On je naveo da kada je riječ o paketu sa brzinama interneta do 20 Mb/s, građani Crne Gore plaćaju tu uslugu dva eura manje nego u Bosni i Hercegovini (BiH) i Hrvatskoj, odnosno 15 eura manje nego u Slovenji.

“U našoj zemlji je najviše korisnika interneta brzine od dva do četiri Mb/s, odnosno 27,49 odsto, zatim od jedan do dva Mb/s, njih 22,16 odsto, od četiri do osam Mb/s, njih 17,38 odsto, dok brzine od deset do 100 Mb/s koristi 10,32 odsto”, precizirao je Grgurović.

Stanovnici BiH, kao je dodao, mogu za 10,17 eura mjesečno da koriste internet brzinom do pet Mb/s, dok Makedonci za samo 60-ak centi više dobijaju protok od osam Mb/s. U Srbiji protok podataka od deset Mb/s korisnika košta svega 12,54 eura, dok Telemach u Crnoj Gori tu uslugu naplaćuje 11,5 EUR.

U Crnoj Gori je, kako se dodaje, prisutan trend pada cijena internet usluga.

“Što se tiče kvaliteta internet konekcije, tokom prošle godine je obavljeno 3,73 hiljade mjerenja brzine preuzimanja i slanja podataka, kašnjenja, varijacija kašnjenja i provjere postojanja firewalla. Izuzetno je važno što Crna Gora, jedina u regionu, ima zakonsku odredbu kojom se internet provajderi obavezuju da će isporučena brzina interneta biti minimum 50 odsto od ugovorene, odnosno reklamirane brzine”, objasnio je Grgurović.

Rezultati istraživanja EKIP-a, kako je kazao, pokazuju da je 59,4 odsto korisnika interneta u Crnoj Gori zadovoljno cijenom usluga dok je 31,9 odsto nezadovoljno.

“Taj odnos je 2014. godine iznosio 70,6 prema 29,4 odsto. Kvalitetom usluga je u prošloj godini zadovoljno 76,5 odsto korisnika, što je deset odsto manje nego u 2014, a nezadovoljno je 13,3 odsto, što je 1,9 odsto više”, precizirao je Grgurović.

On je dodao da je nastavljen trend pada učešća ADSL u strukturi fiksnih širokopojasnih priključaka u korist savremenijih tehnologija FTTx konekcija.

Na sjednici Odbora je bilo riječi i o Poglavlju 10 – Informatičko društvo i mediji, čije aktuelnosti je prezentovala načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnu i šefica Radne grupe za to poglavlje iz Ministarstva za informaciono društvo, Ružica Mišković.

Crna Gora je to poglavlje otvorila 31. marta 2014. godine i treba da ispuni dva završna mjerila koja Savjet EU navodi u zajedničkoj poziciji.

“To su usklađenost crnogorskog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU o nezavisnosti nacionalnog regulatornog tijela za elektronske komunikacije i s pravnom tekovinom o audiovizuelnim medijskim uslugama (AVM), kao i dovoljan administrativni kapacitet za sprovođenje pravne tekovine u oblasti elektronskih komunikacija, usluga informatičkog društva i AVM usluga, uključujući nezavisnost regulatora”, precizirala je Mišković.

Vlada je, kao je podsjetila, usvojila informacije o planu ispunjenja završnih mjerila za privremeno zatvaranje pregovora u Poglavlju 10, kao i o pitanju nezavisnosti regulatornih tijela u oblastima elektronskih komunikacija i elektronskih medija.

Na sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, polovinom marta, usvojen je Izvještaj za Pregovaračko poglavlje 10, Informatičko društvo i mediji.

U godišnjem izvještaju Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), pod nazivom Measuring the Information Society Report 2015, Crna Gora rangirana je na 65 poziciji od 167 država.

Izvještaj je zasnovan na računanju ICT Development Index-a (IDI), koji je složen indeks kombinovan od 11 indikatora koji su grupisani u tri podindeksa: podindeks pristupa, podindeks upotrebe i podindeks vještine. Ipak, posmatrajući samo ocjenu podindeksa pristupa Crna Gora zauzima mnogo višu poziciju.

Članice Odbora ICT udruženja PKCG, kompanije Jugodata, Čikom, Digit Montenegro, Montex Elektronika, Chip computers, Montora i S&T, pokrenule su inicijativu za ponovno osnivanje IT grupacije zbog novog saziva Odbora za ICT, koja je prihvaćena.

Inicijatori su naveli da činjenica da ne postoji precizna statistika o broju IT kompanija u Crnoj Gori, broju njihovih zaposlenih, prihodima, profilu specijalista kojima raspolažu, vrsti robe i usluga koje prodaju, dovoljno govori da je neophodno što prije stvoriti uslove da se stanje u tom sektoru što prije unaprijedi u cilju održanja poslovanja IT kompanija.

“Svjesni činjenice da dio odgovornosti i obaveze na ovim poslovima moraju prihvatiti same IT kompanije i imajući u vidu da je zajednički stav IT kompanija da je neophodno intenzivirati aktivnosti u radu Odbora za ICT, posebno one koje se odnose na rješavanje problema IT kompanija, pokrećemo incijativu da se te aktivnosti realizuju kroz rad IT grupacije pri Odboru za ICT”, naveli su inicijatori.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com