UNIPROM I KAP raskinuli ugovor o prolaznom računu kod Zapad banke - Volim Podgoricu

UNIPROM I KAP raskinuli ugovor o prolaznom računu kod Zapad banke

Uniprom i Kombinat aluminijuma u stečaju su raskinuli takozvani eskrou ugovor, odnosno ugovor o prolaznom računu kod Zapad banke na kojem je bilo pozajmljenih 13,9 miliona eura, ali ne i kupoprodajni ugovori, saznaje Pobjeda. Zapad banka je u ovom slučaju bila eskrou agent.

Eskrou ugovor bio je sklopljen da bi vlasnik Uniproma Veselin Pejović isplatio treću ratu za imovinu KAP-a i da bi se, istovremeno, obezbijedio da će stečajna uprava ispuniti određene uslove. Jedan od njih je i da se riješe svi sporovi oko imovine Kombinata, koje je pokrenuo bivši vlasnik KAP-a u stečaju, ruska kompanija CEAK, vlasništvo Olega Deripaske.

Kako stečajna uprava KAP-a, odnosno stečajni upravnik Veselin Perišić, nijesu mogli da obezbijede poštovanje ovoga uslova, jer je u toku više sporova koje CEAK vodi protiv KAPa u stečaju, uključujući i međunarodnu arbitražu, raskinut je eskrou ugovor. Pejović je 8. februara ove godine, nakon raskida eskrou ugovora, platio sedam miliona eura KAP-u u stečaju. Radi se o sedam miliona eura kredita, za koji je keš kolateral dala jedna od suvlasnica Zapad banke, Ukrajinka Lija Morkhovska, jer Zapad banka, koja je osnovana početkom prošle godine, ne može da odobri kredit veći od 1,5 miliona eura. Kolateral za kredit je imovina KAP-a.

“Kao što već znate, uslov za kompletnu isplatu duga prema KAP-u u stečaju je bila čista imovinsko-pravna situacija koja do današnjeg dana još nije riješena. Uniprom ima kod Zapad banke ugovor o kreditu na skoro 7,92 miliona dolara što je cca 7 miliona eura. Stečajna uprava nije još riješila obaveze predviđene kupoprodajnim ugovorom, a tiču se imovinskopravnih pitanja”,  izjavio je Pejović Pobjedi.

Kako smo, naveo je, 8. februara dodatno platili sedam miliona eura, do sada smo isplatili 21.020.000 eura, ne iz dobiti KAP-a, već iz kredita i od profita poslovanja ostalih djelatnost i u okviru kompanije Uniprom.

“Ono što je važno je da Uniprom KAP redovno izvršava sve obaveze prema državi i zaposlenima bez ikakvih povlastica, a možete imati i uvid u poslovanje KAP-a iz kojega će, vjerujem, svima biti jasno da smo sredstva za rad KAP-a morali da crpimo iz ostalih djelatnosti naše kompanije. Imamo želju da KAP bude izuzetno jaka kompanija i da vratimo vrijednost ovoj industriji, iako je to izuzetan izazov imajući u vidu u niske cijene aluminijuma i izuzetno visoku cijenu struje koju smo do skoro plaćali”, kazao je Pejović.

Preostalih sedam miliona eura, koje Uniprom treba da plati za imovinu Kombinata aluminijuma, biće isplaćene u dogovoru sa stečajnim upravnikom. Uslov je i dalje da se toj nikšićkoj kompaniji imovina KAP-a preda bez ikakvih tereta. CEAK je pokrenuo dva sudska postupka i arbitražu protiv Crne Gore zbog Kombinata aluminijuma, kojim je upravljao od 2005. do 2013. godine. Uz to je i ruska državna VT banka pokrenula još jednu arbitražu po istom osnovu.

Deripaskina firma je, nakon što je Vlada platila 22 miliona eura KAP-ovog kredita Dojče banci, za koji je bila žirant, bila spremna da se nagodi sa Vladom. Nagodba je, kako su predložili, podrazumijevala da se iz budžeta ruskoj državnoj VT banci isplati 40 miliona eura duga CEAK-a, za koji Vlada nije bila garant. Prethodno je Vlada isplatila i 130 miliona eura duga OTP i VT banci, za koje je dala državne garancije. Kako je Vlada Igora Lukšića pitanje plaćanja državnih garancija i budućnosti KAP-a preselila u parlament, poslanici opozicije i SDP-a su izglasali zaključke, kojima je insistirano da se prekine svaka saradnja sa CEAKom, te da se ni u kojem slučaju ne pristane na sporazumni razlaz, odnosno na plaćanje dodatnih 40 miliona eura zaduženja te firme.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com