PODGORIČKIM RIBOLOVCIMA PREKIPJELO: Nadležni SARAĐUJU sa KRIVOLOVCIMA, riješićemo to SAMI! - Volim Podgoricu

PODGORIČKIM RIBOLOVCIMA PREKIPJELO: Nadležni SARAĐUJU sa KRIVOLOVCIMA, riješićemo to SAMI!

Sportskim robilovcima iz Podgoricije je – porekipjelo! Kako su rekli za Portal “Volim Podgoricu” spremaju veliki protest sportskih ribolovaca, okupljenih u udruženju “Šarandžije”, povodom organizovanog krivolova, a naročito im bode oči krivolov na Skadarskom jezeru.

saran01

-Pogledajte šta se radi u Crnoj Gori za vrijeme lovostaja na Skadarskom jezeru! Lovostaj je počeo 15.3 2016., a šaran se ubija agregatima konstantno… Nema zakona, čuvarske službe su korumpirane, inspekcija i policija ne reaguju, u marketima se šaran slobodno prodaje … Opšti haos!  Kriminal je zavladao i u nacionalnim parkovima – kaže Boban Vuletić iz Udruženja “Sarandžije”, koje sada već broji preko 200 članova.

On naglašava da je juče, da se zna, izvađeno 250 kilograma šarana.

saran

-Mi smo sportski ribolovci pecaroši, pretežno se svi bavimo pecanjem šarana, povezali smo se preko Fejsbuka i osnovali grupu “Šarandžije PG”, izrevoltirani dešavanjima na našem jezeru. Odlučili smo da se okupimo i da pokušamo da nešto uradimo, kad već neće niko iz većih institucija… Imali smo dva sastanka do sad i odazvao se veliki broj ribolovaca …, kaže naš sagovornik.

Sa jednog od sastanaka sportskih ribolovaca Foto privatna arhiva
Sa jednog od sastanaka sportskih ribolovaca Foto privatna arhiva

Nevladino udruženje je u postupku registracije, papiri su predati, ali ovi ljudi ne čekaju papir da bi nešto pokušali da učine.

-Već smo imali dvije akcije na jezeru kao nadzorni tim čuvarskoj sluzbi ,ali teško je napraviti akciju jer pojedini čuvari sarađuju sa ribokradicama i odmah im  javljaju da će biti akcija. U takvim okolnostima je teško nešto uraditi, kaže Vuletić.

saran02

I ranije su sportski ribolovci upozoravali da na crnogorskim rijekama i jezerima postoji “organizovani kriminal” kada je ribolov u pitanju.

Po riječima Velibora Ivanovića iz NVO “Za vode podgorice” radi se o “organizovanom kriminalu, kojim nažalost i dalje rukovode upravo oni čija je nadležnost da se brinu o zaštiti ribljeg fonda”.

saran03

-U nacionalnom parku “Skadarsko jezero” to odavno nije tajna, korumpirani čuvari organizovano love ribu i preko uhodanih kanala je prodaju. Sve to znaju u Upravi Parka, kao i u Upravi Nacionalnih parkova…”, saopštio je nedavno Ivanović.

On tvrdi da je fond plemenitih ribljih vrsta u rijekama Morača, Cijevna i Zeta na minimalnom nivou i ovog proljeća.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com