VRZINO KOLO: Aco Đukanović kreditira Montenegroerlajnz, a dug mu vraćaju iz budžeta - Volim Podgoricu

VRZINO KOLO: Aco Đukanović kreditira Montenegroerlajnz, a dug mu vraćaju iz budžeta

Pr­va ban­ka Cr­ne Go­re, či­ji je ve­ćin­ski ak­ci­o­nar pre­mi­je­rov brat Aco Đu­ka­no­vić, odo­bri­la je u po­sled­nja če­ti­ri mje­se­ca dva i po mi­li­o­na eura kre­di­ta dr­žav­noj kom­pa­ni­ji Mon­te­ne­gro­er­lajnz, ko­ja ne­ma sta­bil­ne pri­ho­de i za­vi­si od fi­nan­sij­ske po­dr­ške dr­ža­ve, piše Dan.

Dok Mon­te­ne­gr­o­er­lajnz gr­ca u du­go­vi­ma, navodi list, do­ku­men­ta­ci­ja iz ka­ta­stra po­ka­zu­je da je od 14. de­cem­bra pro­šle go­di­ne do 8. mar­ta ove go­di­ne Pr­va ban­ka odo­bri­la dva i po mi­li­o­na eura kre­di­ta dr­žav­noj fir­mi. U pi­ta­nju su tri tran­še – jed­na od mi­li­on i po, dru­ga od 700.000 i tre­ća od 300.000 eura.

Kre­di­ti od ban­ke pre­mi­je­ro­vog bra­ta do­bi­je­ni su dok je dr­ža­va iz dže­pa po­re­skih ob­ve­zni­ka mi­li­o­ni­ma eura po­ma­ga­la rad cr­no­gor­ske avio-kom­pa­ni­je. Od 2012. go­di­ne, pro­gram dr­žav­ne po­mo­ći uklju­ču­je pre­ko 13 mi­li­o­na eura iz bu­dže­ta.

Ka­ko Mon­te­ne­gro­er­lajnz ne­ma pri­ho­da već ima gu­bit­ke ko­ji iz­no­se de­se­ti­ne mi­li­o­na eura, sa­mo dr­žav­na po­moć, ko­ju odo­bra­va Vla­da na či­jem je če­lu pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić, mo­že bi­ti iz­vor pri­ho­da da se ot­pla­te du­go­vi pre­ma ban­ci či­ji je naj­ve­ći ak­ci­o­nar pre­mi­je­rov brat Aco Đu­ka­no­vić.

In­di­ka­tiv­no je da je kao obez­bje­đe­nje za kre­dit od mi­li­on i po eura, ko­ji je u ka­ta­stru evi­den­ti­ran 14.de­cem­bra pro­šle go­di­ne, po­slu­ži­lo 450 kva­dra­ta po­slov­nog pro­sto­ra u Bu­le­va­ru Džor­dža Va­šing­to­na, a po­zaj­mi­ca avio-kom­pa­ni­ji je re­a­li­zo­va­na čim je fir­ma Nor­mal kom­pa­ni vra­ti­la kre­dit NLB ban­ci.

Na­i­me, u po­sled­njem re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju o po­slo­va­nju Mon­te­ne­gro­er­laj­nza na­ve­de­no je da je na po­slov­nom pro­to­ru LN 4327, K0 Pod­go­ri­ca 1, Bu­le­var Džor­dža Va­šing­to­na 51, ozna­ke P010, sprat­nost P6, ukup­ne po­vr­ši­ne 450 kva­dra­ta upi­sa­na hi­po­te­ka UZZ 189/11 od 25. ok­to­bra 2011. go­di­ne, gdje je po­vje­ri­lac NLB Mon­te­ne­gro­ban­ka, a du­žnik Nor­mal kom­pa­ni. Dug je 1.075.500 eura , a rok ja­nu­ar 2016. go­di­ne.
To prak­tič­no zna­či da čim je kre­dit NLB-u re­gu­li­san, Mon­te­ne­gro­er­lajnz je od­mah po­slov­ni pro­stor za­lo­ži­la za no­vi kre­dit, ovog pu­ta kod ban­ke pre­mi­je­ro­vog bra­ta.

Dru­ga dva kre­di­ta, pre­ma ka­ta­stru, od­no­se se na zgra­du cr­no­gor­ske avio-kom­pa­ni­je u Be­o­grad­skoj uli­ci, is­pod Go­ri­ce u Pod­go­ri­ci. Pr­vi kre­dit, o ko­me je „Dan” već pi­sao, upi­san je u ka­ta­star­sku evi­den­ci­ju 19. ja­nu­a­ra ove go­di­ne, i iz­no­si 300.000 eura i za­ve­den je kao UZZ904/15.
Dru­gi kre­dit je evi­den­ti­ran u iz­no­su od 700.000 eura, 8.mar­ta, kao UZZ 121/2016, a na­ve­de­na je i za­bi­lje­žba otu­đe­nja ili op­te­re­će­nja bez pi­sa­ne sa­gla­sno­sti po­vje­ri­o­ca.

Ovo ni­je pr­vi put da ban­ka pre­mi­je­ro­vog bra­ta ima po­slov­ne ve­ze sa cr­no­gor­skom avio-kom­pa­ni­jom.
Mon­te­ne­gro­er­lajnz je pro­šle go­di­ne sklo­pi­la ugo­vor sa Hi­po­te­kar­nom ban­kom o kre­di­tu u ukup­nom iz­no­su od 1,12 mi­li­o­na eura i ro­kom ot­pla­te od 49 mje­se­ci, za re­fi­nan­si­ra­nje po­sto­je­ćeg kre­di­ta od 8. fe­bru­a­ra 2013. go­di­ne, kod Pr­ve ban­ke.
Ra­ni­je je ob­ja­vlje­no da je i Evrop­ska ko­mi­si­ja od Vla­de za­tra­ži­la do­dat­ne in­for­ma­ci­je o dr­žav­noj po­mo­ći ko­ja je da­ta Mon­te­ne­gro­er­laj­nzu po­sled­njih go­di­na za re­struk­tu­ri­ra­nje.

Na če­lu Uprav­nog od­bo­ra Mon­te­ne­gro­er­laj­nza je Da­li­bor­ka Pe­jo­vić (DPS), a ta kom­pa­ni­ja ima uku­pan gu­bi­tak od pre­ko 65 mi­li­o­na eura i go­di­na­ma una­zad lo­še po­slu­je. Od 2012. go­di­ne, shod­no pro­gra­mu re­struk­tu­ri­ra­nja, dr­ža­va nov­cem po­re­skih ob­ve­zni­ka po­ma­že avio-kom­pa­ni­ju, a re­vi­zor je za­klju­čio da ona ne mo­že da op­sta­ne bez vla­di­ne po­dr­ške.

Pre­ma re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju, u cr­no­gor­skoj avio-kom­pa­ni­ji kon­sta­to­van je i ma­njak opre­me u vri­jed­no­sti 76,729 eura.
Re­vi­zor je na­veo da je ra­di obez­bje­đe­nja ured­nog vra­ća­nja kre­di­ta, ugo­vo­rom o hi­po­te­ci za­lo­žno pra­vo nad avi­o­ni­ma ti­pa fo­ker 100 i fo­ker F28 Mk 0100 pre­ni­je­to na Cr­no­gor­sku ko­mer­ci­jal­nu ban­ku a.d. Pod­go­ri­ca.
Ugo­vo­rom o za­lo­gu na­ve­de­no je da je na fir­mu Mon­te­ne­gro avi­ej­šn li­zing li­mi­ted sa Kaj­man­skih ostr­va us­po­sta­vlje­no za­lo­žno pra­vo na avi­on em­bra­er 190-200, a ra­di obez­bje­đe­nja kre­dit­nih oba­ve­za či­ja glav­ni­ca iz­no­si 67.378.608 ame­rič­kih do­la­ra. Još ra­ni­je, „Dan” je pi­sao da u vri­je­me ka­da je Vla­da od­lu­či­la da ku­pi no­vi avi­on fir­ma na Kaj­man­skim ostr­vi­ma ni­je ni po­sto­ja­la.
Na­vod­no, kre­dit se iz­mi­ru­je pre­ma bra­zil­skoj ban­ci BNDS, a tre­nut­no po­sto­je ve­li­ki pro­ble­mi u nje­go­vom vra­ća­nju pa ni to ne mo­že da bu­de re­gu­li­sa­no bez po­mo­ći cr­no­gor­ske dr­ža­ve.
Zbog pro­ble­ma u obla­sti po­li­ti­ke dr­žav­ne po­mo­ći, Cr­na Go­ra još ni­je otvo­ri­la po­gla­vlje osam u pre­go­vo­ri­ma sa EU, ko­je se ti­če po­li­ti­ke kon­ku­ren­ci­je. M.V.

Pod spo­rom i imo­vi­na u Be­o­gra­du
U re­vi­zor­skom iz­vje­šta­ju o po­slo­va­nju Mon­te­ne­gro­er­laj­nza na­ve­de­no da je i imo­vi­na fir­me u Be­o­gra­du ta­ko­đe pod op­te­re­će­njem. Na­i­me, na po­slov­nom pro­sto­ru u Be­o­gra­du, Uli­ca knez Mi­haj­lo­va, upi­sa­na je za­bi­lje­žba spo­ra po­kre­nu­ta tu­žbom Euro­ak­sis­bank Mo­skva od 5. ju­la 2005. go­di­ne, ra­di po­bi­ja­nja prav­nih rad­nji du­žni­ka Ju­go­slo­ven­ske oke­an­ske plo­vid­be Ko­tor. Te prav­ne rad­nje se od­no­se na za­sni­va­nje za­lo­žnog pra­va u ko­rist Lu­ke Bar i otu­đi­va­nja pra­va svo­ji­ne u ko­rist Mon­te­ne­gro­er­laj­nza.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com