ALEKSIĆ: Zabrana radova u Reževićima je novi atak režima na SPC! - Volim Podgoricu

ALEKSIĆ: Zabrana radova u Reževićima je novi atak režima na SPC!

Nova srpska demokratija najoštrije je osudila zabranu radova u manastiru Reževići, navodeći da je to, kako su rekli, najnoviji atak režima Mila Đukanovića na imovinu SPC pod apsurdnim izgovorom da uprava manastira vrši devastaciju samog manastira.

Po riječima Budimira Aleksića, predsjednika Političkog savjeta Nove, režim koji je 70 godina zatirao Crkvu i devastirao njene hramove, što je eskaliralo rušenjem crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu i Njegoševog groba u njoj, optužuje Mitropoliju koja je u posljednjih 25 godina obnovila i podigla nekoliko stotina hramova.

-Podsjećamo, javnost u Crnoj Gori da su ti hramovi, kao kulturno-istorijski spomenici koje je vjekovima čuvala SPC, danas najatraktivniji turistički motivi Crne Gore, ogledalo njene duhovnosti i njena civilizacijska legitimacija. Krajnje je licemjerno da režim koji je devastirao decenijama te spomenike i zubu vremena prepustio hramove i mnogobrojne spomenike materijalne kulture, kršeći pritom zakone koji ih obavezuju na čuvanje tih spomenika, optužuje Crkvu koja jedina čuva kulturno i civilizacijsko blago Crne Gore – kaže Aleksić.

Prema njegovim riječima, ovo je samo još jedan dokaz da anticivilizacijski režim premijera Mila Đukanovića nema namjeru da odustane od progona sveštenstva SPC i od otimanja i devastiranja njene imovine. To je, kako navodi, najdrskije najavljeno i Nacrtom zakona o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, koji je naišao na jednodušnu osudu međunarodne i domaće javnosti kao anahron i nedemokratski.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com