Dječiji vikend u Delti okupio veliki broj djece i roditelja - Volim Podgoricu

Dječiji vikend u Delti okupio veliki broj djece i roditelja

S pro­lje­ćem i dje­či­ja ma­šta pro­cvje­ta. Cvi­je­će, mi­ri­si i igra dio su od­ra­sta­nja mno­gih ge­ne­ra­ci­ja. Or­ga­ni­za­to­ri Dječ­jeg pro­ljeć­nog vi­ken­da uspje­li su i ovo­ga pu­ta da mla­đe na­ra­šta­je vra­te u stva­ran svi­jet. Dječ­ji pro­ljeć­ni vi­kend, ko­ji se za vi­kend odr­ža­va u pod­go­rič­kom šo­ping mo­lu Del­ta si­ti pod slo­ga­nom „Na dru­že­nje zo­ve” oku­pio je ve­li­ki broj ma­li­ša­na i nji­ho­vih ro­di­te­lja ve­o­ma ras­po­lo­že­nih za igru i za­ba­vu. Cje­lo­dnev­no dru­že­nje obi­lo­va­lo je in­te­re­sant­nim i za­bav­nim sa­dr­ža­ji­ma. Uz mu­zi­ku, ples i pro­ljeć­ne pje­smi­ce ma­li­ša­ni su se za­ba­vlja­li uče­stvu­ju­ći u edu­ka­tiv­nim i li­kov­no-kre­a­tiv­nim ra­di­o­ni­ca­ma, a ne­ki od njih na­pra­vi­li su i pr­ve ple­sne i ma­ne­ken­ske ko­ra­ke.
Pu­bli­ci se pred­sta­vi­lo oko pe­de­se­tak or­ga­ni­za­ci­ja i in­sti­tu­ci­ja ko­je ra­de sa dje­com. Me­đu nji­ma su uče­ni­ci je­da­na­est osnov­nih ško­la kao i dje­ca iz pri­vat­nih i jav­nih pred­škol­skih usta­no­va, ve­li­ki broj ple­snih klu­bo­va, glu­mač­kih sek­ci­ja ško­la, ma­lih pje­va­ča, ple­sa­ča, glu­ma­ca, ali i broj­ne slat­ke na­gra­de. Ni­za­li su se i broj­ni dječ­ji hi­to­vi či­je tek­sto­ve pot­pi­su­je Sa­nja Pe­rić. Pro­gram su uljep­ša­li i uče­sni­ci iz ple­snih ško­la, ba­let­skih ško­la i ra­znih udru­že­nja. Po­seb­no dra­gi go­sti bi­li su ma­li­ša­ni iz Dje­či­jeg do­ma „Mla­dost” iz Bi­je­le, kao i dru­ga­ri iz Re­surs­nog cen­tra za re­ha­bi­li­ta­ci­ju dje­ce ošte­će­na slu­ha i go­vo­ra iz Ko­to­ra, ko­ji su po­ka­za­li svo­je umi­je­će u dje­či­joj igri.
Pi-ar Dje­či­jeg pro­ljeć­nog vi­ken­da Je­le­na Ćet­ko­vić ka­za­la je da su že­lje­li da uvje­re dje­cu da je bo­lje da uži­va­ju u re­al­nom, umje­sto vir­tu­el­nom svi­je­tu, ko­ji kre­i­ra­ju dru­štve­ne mre­že, a ko­ji im se kao ta­kav sve vi­še na­me­će.
-Si­gur­na sam da smo uspje­li da im po­ka­že­mo ko­li­ko je li­je­po da uče­stvu­ju u ne­kim van­škol­skim ak­tiv­no­sti­ma, dru­že sa svo­jim vr­šnja­ci­ma i da u za­vi­sno­sti od in­te­re­so­va­nja na­pra­ve ne­ke pr­ve ple­sne ili ma­ne­ken­ske ko­ra­ke.
– Ako smo za­bo­ra­vi­li ko­li­ko je va­žna igra za cje­lo­ku­p­ni raz­voj dje­te­ta, on­da je ovaj do­ga­đaj pra­vi pod­sjet­nik za to. Oče­ki­va­nja su za­i­sta ve­li­ka, jer je ri­ječ o ma­ni­fe­sta­ci­ji ko­ju sva­ke go­di­ne po­sje­ti 30.000 po­sje­ti­la­ca i ko­ja, či­ni se, ne bez raz­lo­ga no­si imidž naj­ve­ćeg do­ga­đa­ja u ze­mlji. Ne sum­nja­mo da će ta­ko bi­ti i ove go­di­ne – re­kla je Ćet­ko­vić.
Na­po­me­nu­la je da su osim za­bav­nog pro­gra­ma, ko­ji se od­vi­ja na bi­ni, pri­pre­mi­li i sa­dr­ža­jan edu­ka­tiv­ni pro­gram. Ka­ko je na­ve­la, mi­sli­li su i na ro­di­te­lje ko­ji­ma su pre­zen­to­va­li ko­je to oni igre mo­gu or­ga­ni­zo­va­ti u svo­jim do­mo­vi­ma ka­ko bi se vi­še dru­ži­li sa dje­com.
U okvi­ru man­fe­sta­ci­je ma­li­ša­ni su ima­li pri­li­ku da uz po­moć glo­bal­ne kom­pa­ni­je He­len Do­ron na za­ba­van na­čin na­u­če i en­gle­ski je­zik. Ta­ko je ma­li­ša­ni­ma Iva­na Zec Ba­ra­ša­nin sa sa­rad­ni­ci­ma pred­sta­vi­la nji­hov lin­gvi­stič­ki pro­iz­vod. Na­da­mo se da će ova ma­ni­fe­sta­ci­ja ro­di­te­lji­ma da­ti još bli­žu sli­ku auten­tič­no­sti me­to­de He­len Do­ron.
– Por­ta per­ta je or­ga­ni­za­ci­ja ko­ja se je­zi­ci­ma ba­vi već du­ži ni­iz go­di­na i plod je fran­ši­za He­len Do­ron, ko­ja nu­di uče­nje je­zi­ka za dje­cu od tri mje­se­ca do 19 go­di­na. Mi smo dio at­mos­fe­re iz na­ših uči­o­ni­ca, gdje se na­sta­va od­vi­ja na po­du sa ja­stu­ci­ma, sa pu­no igra­ča­ka i pu­no do­brog ras­po­lo­že­nja pro­fe­so­ri­ca pre­ni­je­li i ov­dje. Dje­ca su od­mah pri­mije­ti­la da je ne­što dru­ga­či­je, neo­bič­no i po­ka­za­la ve­li­ko in­te­re­so­va­nje. Raz­go­va­ra­li smo, da­va­li bes­plat­ne ča­so­ve i pri­bli­ži­li ro­di­te­lji­ma re­al­ni­ju sli­ku me­to­de He­len Do­ron, šta sve ona mo­že da po­stig­ne i na ko­ji na­čin je spro­vo­di­mo – ob­ja­sni­la je Zec Ba­ra­ša­nin. Na­stu­pi dje­ce iz vr­ti­ća ši­rom Cr­ne Go­re sve vi­še su odu­še­vlja­va­li i pod­jed­na­ko bez da­ha osta­vlja­li i gle­da­o­ce i kon­ku­ren­ci­ju.
Ta­ko su se pro­ljeć­nom pje­smom pred­sta­vi­li ma­li­ša­ni iz pred­škol­ske usta­no­ve „Ire­na Ra­do­vić” iz Da­ni­lov­gra­da.
-Dje­ca su iz­ve­la pre­li­je­pu pje­smi­cu. Opi­su­je april i sve što je ka­rak­te­ri­stič­no za ovo go­di­šnje do­ba – is­pri­ča­la je vas­pi­ta­či­ca Ma­ri­ja La­zić.
Ve­seo na­stup ima­li su i pred­škol­ci iz vr­ti­ća „Vi­ni Pu” iz Bu­dve.
– Sva­ke go­di­ne uče­stvu­je­mo u pro­ljeć­nom vi­ken­du. Ovo­ga pu­ta na­še dvi­je vr­tić­ke gru­pe iz­ve­le su ko­re­o­gra­fi­ju na en­gle­skom je­zi­ku, dvi­je re­ci­ta­ci­je i jed­nu na­rod­nu pje­smu uz har­mo­ni­ku – re­kla je Ma­ri­na Jo­va­no­vić iz vr­ti­ća „Vi­ni Pu”.
Pro­gram se na­sta­vlja i da­nas pred­sta­vlja­njem osta­lih uče­sni­ka.Vi.R.

Uči­li o sa­o­bra­ća­ju

Na par­kin­gu iz­ne­na­đe­nja odr­žan je Ve­li­ki sa­o­bra­ćaj­ni čas gdje su dje­ca uči­la o bez­bjed­no­sti u sa­o­bra­ća­ju. Ta­mo su mo­gli da upo­zna­ju i slu­žbe­ni­ke Voj­ske Cr­ne Go­re, po­li­ci­je, Slu­žbe za­šti­te i spa­sa­va­nja, ali i da is­pro­ba­ju nji­ho­va slu­žbe­na vo­zi­la. Auta Slu­žbe za­šti­te bi­la su po­seb­no po­pu­lar­na me­đu dje­com, ko­ji­ma je pr­va igrač­ka upra­vo va­tro­ga­sno vo­zi­lo.
Ve­ći­na ma­li­ša­na po­hva­li­la se i da zna pra­vi­la u sa­o­bra­ća­ju, strikt­no uli­cu pre­la­ze pre­ko pje­ša­čkih pre­la­za i po­štu­ju sa­o­bra­ćaj­nu sig­na­li­za­ci­ju.

Ko­lo, ko­lo na­o­ko­lo

Ma­li­ša­ni iz vr­ti­ća Artić Pi­no­kio svo­jim per­for­man­si­ma po­seb­no su iza­zi­va­li ova­ci­je pu­bli­ke. Sva­ka tač­ka na­gra­đi­va­na je ne­se­bič­nim apla­u­zi­ma, za hra­brost, ori­gi­nal­nost i trud ko­ji je ulo­žen ne bi li sve pro­šlo sa­vr­še­no.
Pje­sma i igra dje­ča­ka i dje­voj­či­ca pli­je­ni­la je pa­žnju po­sje­ti­la­ca. Jed­na gru­pa ma­li­ša­na ob­u­če­na u na­rod­nu no­šnju igra­la je cr­no­gor­sko ko­lo, dok su osta­li igra­li uz nu­me­re „Zdra­vi­ca” i „Čo­ko­la­da”.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com