Sportske legende su rekle: Novak je najbolji sportista na planeti! - Volim Podgoricu

Sportske legende su rekle: Novak je najbolji sportista na planeti!

Na svetu nema boljeg od Noleta! Novak Đoković je po treći put u karijeri postao najbolji sportista planete u prestižnom izboru Sportske akademije “Laureus”.

Đoković, koji je ovu nagradu dobio i za nastupe u 2011. i 2014. godini, odbranio je titulu iako je imao konkurente u Britancu Luisu Hamiltonu (Formula 1), Argentincu Lionelu Mesiju (fudbal), Jamajčaninu Juseinu Boltu (atletika), Amerikancu Stefu Kariju (košarka) i Amerikancu Džordanu Spitu (golf). Na kraju je nagrada pripala Novaku, koji ju je primio na svečanoj ceremoniji u Berlinu, i to iz ruku ambasadora Laureus fondacije, nekadašnjeg asa Formule 1, Dejvida Kultarda.

Nole se na nemačkom zahvalio na nagradi, a potom je posvetio nedavno preminulom fudbalskom čarobnjaku Johanu Krojfu, kao i legendi Formule 1, Nikiju Laudi, koji je prethodno dobio Laureusovu nagradu za životno delo. Krojfovom sinu Đordiju uručeno je priznanje “Duh sporta”, posthumno dodeljeno njegovom ocu.

Zahvaljujući nestvarnim rezultatima u minuloj sezoni pripala mu je nagrada za najboljeg sportistu sveta u 2015, u kojoj je osvojio tri grend slema, igrao u finalu četvrtog (Rolan Garos), ubedljivo držao vrh ATP liste, uz 15 uzastopnih učešća u finalima, rekordnih šest masters titiula i, takođe rekordnom, 31 pobedom nad teniserima iz Top 10.

Pobednika bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste sveta biraju se još i najbolja sportiskinja (ove godine nagrada za 2015. pripala je američkoj teniserki Sereni Vilijams), najbolja ekipa (ragbisti Novog Zelanda), “proboj godine” (golfer Džordan Spit), povratak godine (ragbista Den Karter) i druga priznanja.

Rekorder po broju Laureus nagrada je švajcarski teniser Rodžer Federer koji je četiri puta bio laureat, a interesantno – nikada nijedan fudbaler nije proglašen za najboljeg sportistu planete, bar ne u ovom izboru. Pobednici su bili Tajger Vuds (golf), Mihael Šumaher (Formula 1), Lens Armstrong (biciklizam), Rodžer Federer (tenis), Jusein Bolt (atletika), Rafael Nadal (tenis), Novak Đoković (tenis) i, pretprošle godine, Sebastijan Fetel (Formula 1).

(24.Sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com