Amfilohije: Proslavljanje Vaskrsa nije prosto običaj već je svetkovanje - Volim Podgoricu

Amfilohije: Proslavljanje Vaskrsa nije prosto običaj već je svetkovanje

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije istakao je da proslavljanje Vaskrsa nije prosto običaj već je svetkovanje i proslavljanje ostvarenog vječnog smisla čovjeka i svega postojećeg.

Amfilohije je u poslanici povodom Vaskrsa kazao da je Bog svojom božanskom rukom u iskoni posijao kao pšenično zrno, sve znane i neznane, sve vidljive i nevidljive svjetove.

“On je svojim stvaralačkom silom upisao u kosmičko biće zakon nastajanja i postojanja, zakon rađanja i umiranja, vaskrsavanja i napredovanja svega stvorenoga ka boljem i savršenijem”, navodi Amfilohije.

Kaže da je čovjek biće stvoreno na razmeđu svjetova: “u sebi nosi, ogledalo je, obličje sveukupne tvari, ali je on i nešto više: Lik je i podobije samoga Boga”.

“To znači: Bog nije stvorio svijet za smrt i prolaznost, nego za vječnost, vječni život, ”vječno dobrobitije”, ističe Amfilohije.

Zato, kako kaže proslavljanje Vaskrsa nije prosto običaj već je svetkovanje i proslavljanje ostvarenog vječnog smisla čovjeka i svega postojećeg.

“Svjetlost Hristova koja prosvećuje sve i sva, kako pjevamo u ove svete vaskršnje dane, priziva sve nas a naročito i neprekidno priziva one ”koji zaludješe u svojim umovanjima”, koji ”zamijeniše slavu besmrtnoga Boga podobijem smrtnoga čovjeka”, ”istinu Božju lažju, i više poštovaše i poslužiše tvari nego Tvorcu” , da vidjevši vaskrsenje Hristovo, poklonimo se NJemu kao jedinom pravom Putu, Istini i Životu, u nadi na sveopšte vaskrsenje mrtvih i život vječni čovjeka  i sveukupne tvorevine. Pozdravljajmo se još jednom i bezbroj puta sveradosno: Hristos vaskrse! Tugu i smrt odnese! Radost i vječni život donese!”, poručio je Amfilohije u vaskršnjoj poslanici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com