NE MOŽE DA OMANE! Radivoje pogađa vremensku prognozu na osnovu NARODNIH VJEROVANJA - Volim Podgoricu

NE MOŽE DA OMANE! Radivoje pogađa vremensku prognozu na osnovu NARODNIH VJEROVANJA

Radivoj Komazec iz Sivca već 16 godina se bavi dugoročnom vremenskom prognozom, zasnovanom na narodnim vjerovanjima.

Plaža More Sunce Leto

Ilustracija, Foto: Shutterstock

On je tako ljude u svom selu, Vojvodini u centralnoj Srbiji blagovremeno obavijestio da ih čeka jedno od vrelijih ljeta, sa čestim pljuskovima, naglim poromjenama atmosferskog pritiska i mogućim olujnim vjetrovima.

Komazec je u predviđanju vremena primijenio starinsko shvatanje da 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića predstavlja 12 mjeseci u godini. Drugim riječima, atmosferska kolebanja između 25. decembra i 7. januara pokazuju kakve će vremenske prilike biti čitave naredne godine.

– Tokom tih 12 dana precizno zapisujem svaku meteorološku promjenu. To je veliki posao, jer oscilacije moraju neprekidno da se prate 24 sata, pošto se svakih 48 minuta u tom periodu računaju kao jedan dan u mjesecima za koje se radi prognoza. Na osnovu toga pravim šemu po uzoru na proračune legendarnog prognostičara Borisa Koljčickog – objašnjava Komazec.

Prva dugoročna prognoza koju je napravio 2001. godine, ostvarila se začuđujuće tačno, što je bio podsticaj da nastavi sa predviđanjem. Kao poljoprivedni tehničar , četo je na trenu razgovarao sa ljudima sa salaša, od kojih je u svoje prognoze utkao i narodna predanja o vezi crkvenoh praznika i vremenskih pojava.

– Na Bogojavljanje, 19. januara, temperatura je bila ispod nule, što je pokazatelj da će godina biti kišovita. Smjena sunca i oblaka na Svetog Trifuna (14. februara) najavila je prosječan rod usjeva, a do Đurđevdana (6. maja) biće promjenljivo vrijeme, kao što je bilo i na Mladence, 22. marta. U maju će biti tri kiše do Đurđevdana, isto toliko u intervalu od 15. do 22. i jedna krajem mjeseca. Temperature će do 25. maja biti od 25 do 27 stepeni,a posle toga, do 17. juna 31 – 32 stepena. Od 21. juna do 25. jula živa će prelaziti 35 podelak. Do 14. avgusta, temperatura će biti iznad, a posle toga ispod 30 stepeni – najavio je Komazec.

(Alo)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com