UKIDA se novčanica od 500 eura? - Volim Podgoricu

UKIDA se novčanica od 500 eura?

Evropska centralna banka (ECB) bi danas trebalo da odluči o sudbini novčanice od 500 eura, koju, kako ocjenjuje agencija AFP, mnogi povezuju sa pranjem novca, crnim tržištem i finansiranjem terorista.

“Ljubičasta novčanica, kao najveći apoen u evrozoni, biće na agendi sastanka Upravnog saveta ECB-a“, izjavio je danas portparol te institucije za agenciju Frans pres.

Savjet ECB će, prema očekivanja analitičara, glasati za obustavu štampanja novčanice od 500 eura, zbog rasprostranjenog mišljenja da je prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite djelove svijeta, bez znanja vlasti.

“Takve novčanice su omiljeni mehanizam plaćanja za one koji se bave nezakonitim aktivnostima, s obzirom na relativnu lakoću sa kojom se mogu transportovati i prebaciti”, navodi se u nedavno objavljenoj studiji Harvard Univerziteta.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi eura gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 eura, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svijetu, sa vrijednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće amerićke novčanice u opticaju od 100 dolara

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com