Gradnja mosta Moračica počinje naredne nedjelje

Ministarstvo održivog razvoja i turizma početkom naredne nedjelje izdaće Ministarstvu saobraćaja građevinsku dozvolu za gradnju mosta Moračica, saznaju Dnevne novine iz više izvora.

Dobijanjem građevinske dozvole praktično odmah može da se krene u realizaciju najzahtjevnijeg objekta na prioritetnoj dionici autoputa Bar Boljare. Most Moračica gradiće investitor, odnosno kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). Gradnja mosta, baš kao i tunela Vjeternik, najvjerovatnije će se raditi u tri smjene kako bi se na vrijeme završili najzahtjevniji objekti na dionici od Smokovca do Mateševa.

Most Moračica, kontrolni projekat auto-puta, dugačak je 960 metara, a najviši stub je visok 158 metara. Lokacija mosta je između tunela Mrke i Klopot, preskače se dolina rijeke i prelazi na suprotno brdo.

Krajem prošle nedjelje Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo je građevinsku dozvolu za gradnju tunela Vjeternik. Ovaj objekat gradiće crnogorska građevinska kompanija Bemax. Pomenuti tunel biće dug tri kilometra.

Ova dva impozantna objekta definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara.

Projektovana brzina na prvoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta.

Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i biće završeni do 11. maja 2019.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socio-ekonomska analiza tog projekta.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close