ETŠ “Vaso Aligrudić“ pobjednik Sajma mladih pronalazača, izumili Solarno ultraljubičasti prečišćač vode! - Volim Podgoricu

ETŠ “Vaso Aligrudić“ pobjednik Sajma mladih pronalazača, izumili Solarno ultraljubičasti prečišćač vode!

Ukupni pobjednik šestog Sajma mladih pronalazača Crne Gore je Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice za pronalazak “Solarno ultraljubičasti prečišćač vode”. Ovogodišnji Sajam okupio je 16 timova u takmičarskom dijelu i 9 u revijalnom dijelu Sajma. U Capital Plazi, gdje je Sajam održan, danas se okupio veliki broj posjetilaca.

Glavna nagrada za ukupnog pobjednika Sajma pripala je Srednjoj elektotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” iz Podgorice za pronalazak: “Solarno ultraljubičasti prečišćač vode”

Nagrada za najoriginalnije inovativno rješenje pripala je JU Srednjoj stručnoj školi „Mladost“ iz Tivta, za pronalazak „Dobijanje struje iz leda“

Nagrada za najkompleksnije rješenje pripala je Srednjoj elektotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” iz Podgorice za pronalazak: “Solarno ultraljubičasti prečišćač vode”

Nagrada za najbolje tržišno orjentisano rješenje pripala je Srednjoj građavinsko-geodetskoj školi „Inž. Marko Radović“ iz Podgorice

Nagrada za najfunkcionalnije rješenje pripala je JU Srednjoj stručnoj školi Pljevlja za pronalazak „Energetski autonoman PLC sistem za daljinsko ispitivanje parametara voća i povrća“

Sve pomenute nagrade dodijeljene su u iznosu od po 200 eura.

Pored glavnih nagrada, ove godine dodijeljene su i dvije specijalne nagrade u vrijednosti od 150 eura: specijalna CKB nagrada “Unaprijeđenje procesa nastave u školama“, pripala je JU Srednjoj stručnoj školi iz Pljevalja za pronalazak „Portabl kabinet za telekomunikacije“, a specijalna CKB nagrada „Očuvanje životne sredine“, pripala je Srednjoj elektrotehničkoj školi iz Bijelog Polja za pronalazak „Mali ručni usisivač“

Pored pet nagrada u glavnim kategorijama i dvije specijalne, ove godine prvi put dodijeljena je nagrada najboljem u revijalnom dijelu Sajma zahvaljujući Crnogorskoj Asocijaciji za Nove Tehnologije.

Nagrada MANT STUDENT INOVATION AWARD 2016 za najbolji studentski pronalazak na Sajmu inovatora 2016 pripala je Timu mehatroničara Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.  Iznos nagrade je takođe 200 eura.

O kvalitetu pronalazaka odlučivao je stručni žiri, u sastavu: doc. dr Goran Šuković, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Srđan Jovanovski, sa Univerziteta Mediteran i Nikola Vulić, koordinator UNICEF laboratorije za inovacije.

Program za mlade pronalazače dizajniran je od strane Fondacije “Mladi pronalazači Crne Gore”, a organizovan u saradnji i uz podršku Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, dok je generalni pokrovitelj sajma Crnogorska Komercijalna banka.

Na otvaranju su govorili: predsjednik Fondacije Mladi pronalazači Crne Gore, Srđan Kadić, direktorica Korporativnog sekretarijataCKB Maja Vukčević, a Sajam je otvorio direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com