PODGORICA: Uzrok dječakove smrti utopljenje, nema tragova nasilja - Volim Podgoricu

PODGORICA: Uzrok dječakove smrti utopljenje, nema tragova nasilja

U prostorijama Kliničnog centra Crne Gore u Podgorici, na Odjeljenju za sudsku patologiju, jutros je izvršeno prepoznavanje beživotnog tijela koje je sinoć pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero. Roditelji su potvrdili da se radi o Ognjenu Rakočeviću (11) iz Podgorice, saopšteno je iz Uprave policije.

“Jutros je takođe, po nalogu državnog tužioca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, obavljena obdukcija tijela. Shodno saznanjima koje posjedujemo preliminarni nalaz obdukcije je pokazao da je uzrok smrti utopljenje, da na tijelu nema tragova nasilja, te da je tijelo u vodi bilo od 10 do 14 dana što odgovara vremenu Ognjenovog nestanka”, navodi se u saopštenju UP.

Porodica Rakočević preuzela je tijelo dječaka, prenosi portal “Vijesti”.

PODGORICA: Minut ćutanja za Ognjena Rakočevića u Skupštini Glavnog grada

Hladna Morača prestala je da skriva višednevnu tajnu o nestanku jedanaestogodišnjeg djeteta sa autizmom Ognjena Rakočevića. Prva sumnja da se bosonogi dječak iskrao iz tople postelje porodičnog doma i usred noći pronašao put do rijeke, čija ga je huka smirivala, sinoć se, na žalost svih građana Crne Gore, ispostavila istinita.

Iz Skadarskog jezera je sinoć oko 22 sata izvučeno tijelo dječaka koje je plutalo nabujalom Moračom. Iako zvanično identitet nije potvrđen, Ognjenov otac Branko, vidjevši beživotno tijelo na obali Morače, klimnuo je glavom i pokrio lice rukama. Taj gest kazao je sve.

PODGORICA U SUZAMA: Ogi se neće vratiti

Tijelo plutalo bez odjeće

Tijelo nagog dječaka na samom ušću, gdje se Morača uliva u Skadarsko jezero, prvi je primijetio lovočuvar istoimenog Nacionalnog parka Nikola Ulićević. Kako je kazao sinoć za DN, od prvog trena je znao da je riječ o nestalom plavušanu iako nije mogao sa sigurnošću tvrditi.

“Otišao sam do tog mjesta Manastirski vrbiš da dovedem barku kada sam ugledao tijelo kako pluta. Bilo je nabubrilo od vode, ali sam bio siguran 99 posto da je riječ o nestalom djetetu. Bio sam vrlo uznemiren, to je jako teško vidjeti. Odmah sam pozvao sina da javi policiji, a potom sam skoro dva tri sata pratio tijelo kako ga ne bi voda odvela dalje. Policija me je brzo našla i oni su onda preuzeli tijelo. Ja ga nijesam dirao”, kazao je Ulićević vidno potrešen. Zaključio je da je bolje što je tijelo ipak nađeno.

“Strašno je ovo što se porodici dogodilo, ali ipak mislim da je bolje što je, kada je već takva situacija, tijelo nađeno. Narod je sklon svakakvim pričama i ko zna šta bi sve bilo da tijelo nije nađeno”, dodao je on.

Patrola dopremila tijelo

Pošto su dva patrolna čamca sa obale kod restorana “Jezero” na Vranjini otplovila, na toj lokaciji policija je razvukla traku za uviđaje, ne dajući novinarskim ekipama da priđu dijelu obale gdje se očekivalo da će tijelo biti dovezeno. Prilaz je bio dozvoljen samo inspektorima, ljekarima hitne pomoći, pogrebnim uslugama i naravno ocu Ognjena Rakočevića, koji je užurbano prošao ispod policijske trake. Činilo se kao da ga inspektori očekuju. Na plovila se čekalo više od sat, a potom su se oko 22 sata pojavile tri barke. Ona u sredini, kako se kasnije ispostavilo, nosila je beživotno tijelo. Izneseno je na nosilima i prebačeno u auto pogrebnih usluga, kojim je odvezeno na obdukciju.

Za njima je, u pratnji dva inspektora koja su ga držala ispod ruku, pognute glave pokrivene kapuljačom otišao i Branko Rakočević.

Dvanaest dana i noći trajala je opsežna potraga koja je jače nego ikada do sada ujedinila građane, vojsku i policiju. Ronioci su danima bili pod Moračom, brojni građani, službe zaštite i spašavanja, vojska i policija pretresli su gotovo svaki krš okoline Podgorice, danima je iznad grada patrolirao helikopter MUP-a, a snimak iz drona širio se društvenim mrežama. Sve to nije ukazivalo ni na jedan trag do dječaka. Taman kada je potraga zbog lošeg vremena izgubila na intenzitetu, kada je sve manje građana učestvovalo u potrazi i kada su ronioci obustavili traganje na nekoliko dana, dijete je nađeno na mjestu gdje su se svi plašili da bi moglo biti. U rijeci koju je, po riječima njegovih najbližih, toliko volio, a ka kojoj mu je, iz bezbjednosnih razloga, uvijek bilo zabranjeno da odlazi.

Vračare navele na pogrešan trag

Velika solidarnost građana u potrazi za nestalim jedanaestogodišnjim Ognjenom Rakočevićem posljednjih dana poprimila je obilježje atmosfere linča koja je kod pojedinaca izazvala ishitrene i neracionalne reakcije, pa su dali sebi za pravo da u ovakvim momentima šikaniraju nesretne roditelje i rodbinu, opsjedajući im kuću i presrećući sve koji žive u njihovoj blizini… Grupa građana se prije nekoliko večeri verbalno sukobila sa Brankom Rakočevićem zbog, kako se moglo vidjeti na društvenim mrežama, navodnog odbijanja da dozvoli da se pretrese stričeva kuća. Navodno, imali su dojavu od vidovnjakinje da je Ognjen u kući Branko-vog brata, sakriven iza “bijelih vrata, pored kazana za pečenje rakije”, zbog čega su insistirali da uđu, iako nije postojao policijski nalog za to. Njihove sumnje bile su, kako se sinoć pokazalo, neosnovane.

Saučešće u ime grupe “Pronađimo Ognjena’

Jedan od administratora Fejsbuk grupe “Pronađimo Ognjena” zahvalio je svima koji su učestvovali u potrazi i izrazio saučešće porodici u ime grupe koja broji više od 20.000 članova.

“Preliminarni rezultati identifikacije sa lica mjesta potvrđuju da je tijelo Ognjena Rakočevića pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero… Zahvaljujemo svima koji su svih ovih dana predano tragali za Ognjenom i danonoćno pokušavali da otkriju bilo kakav trag. Sa suzama se opraštamo od plavokosog bosonogog dječaka, uz veliku zahvalnost što nas je njegov dobri duh ujedinio oko humane ideje i pokazao da su ovaj grad i država sačuvali svoju veliku dušu, koju je mogao dotaknuti jedan neobični Ognjen. Molimo sve da se svi dostojanstveno oprostimo od Ognjena, kako i dolikuje ljudima koji su ovoliko dana posvetili sve svoje vrijeme da ga pronađu. Potrudimo se da ne ukaljamo sav trud koji je uložen svih ovih dana i jedinstvo na koje nas je Ognjen pozvao. U ime svih članova grupe, izražavamo najdublje saučešće porodici Rakočević”, navodi se na posljednjem statusu koji je na grupi objavljen do zaključenja lista. Saučešće su ovim putem izjavili i brojni drugi članovi grupe.

Danas obdukcija

Odbukcija tijela biće urađena danas na Odjeljenju za patologiju Kliničkog centra Crne Gore. Nalaz će pokazati vrijeme i uzrok smrti, da li na tijelu ima tragova nasilja, da li je smrt nastala padom, odnosno udarom o stijenu ili utopljenjem.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com