Evo koje vladike su LAŽIRALE finansijske izvještaje za Sabor SPC! - Volim Podgoricu

Evo koje vladike su LAŽIRALE finansijske izvještaje za Sabor SPC!

Pojedine vladike SPC ne samo da su oslobođene plaćanja poreza državi nego na sve moguće načine pokušavaju da izbjegnu i plaćanje poreza crkvi, maltene potkradajući samog patrijarha.

Te vladike, naime, Saboru podnose frizirane izvještaje o novcu koji njihova eparhija zaradi, s ciljem da plate što manji razrez od tri odsto koji ide u patrijaršijsku kasu, saznaje beogradski „Blic“.

Među šampionima netačnih cifara je vladika sremski Vasilije. On u posljednjih nekoliko izvještaja, uključujući i Sabor koji je u toku, prijavljuje nevjerovatno nisku zaradu, koja ide i do svega nekoliko stotina hiljada dinara.

– Zarada koju prijavljuje sremski vladika Vasilije je mjera vrijednosti od oko 300.000 dinara godišnje. On je bez premca po „siromaštvu“ – kaže pomalo u šali izvor „Blica“ iz Patrijaršije.

Navodeći netačne podatke, pojedine vladike nastoje da što manje novca iz njihovih eparhija ode Patrijaršiji. Taj novac, međutim, ne ide patrijarhu lično ili njegovom kabinetu, već se od njega finansiraju institucije kao što su Teološki fakultet, Bogoslovija…

O tome gdje ide neprijavljeni novac možda najbolje svjedoče luksuzne limuzine kojima se pojedine vladike voze i bajkoviti dvorci u kojima stanuju. A o kolikim iznosima utajenog novca je riječ može da se nasluti iz podatka da, naspram Vasilijevih 300.000 dinara, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, kojom upravlja sam patrijarh Irinej i za koju vladike listom tvrde da ne lažira podatke, godišnje zaradi oko pola miliona eura!

Uz Arhiepiskopiju beogradsko-karlovačku, koja ima najviše nekretnina i vjernika, eparhije koje dobro zarađuju od izdavanja prostora, priloga vjernika… jesu i Žička, Bačka i Šumadijska eparhija.

Međutim, lažiranje zarada nije kraj priče. Kako „Blic“ saznaje, bukvalno polovina vladika uopšte i ne plaća porez. Među njima su i oni koji stoluju u inostranstvu.

– Patrijaršijski razrez je do prošle godine iznosio dva odsto, a sada je povećan na tri. Zbog vladika koje izbjegavaju da plate ovu obavezu, ima i onih koji su odbili da plate dok svi ne plate. Oni novac stavljaju na stranu, transparentno, a o svojoj namjeri da će platiti retroaktivno obavijestili su ostale – navodi sagovornik „Blica“.

Među eparhijama koje su osiromašile zbog načina na koji je njima upravljano jeste i Bihaćko-petrovačka eparhija. Ona je ušla u dugove dok je njome upravljao vladika Hrizostom, koji sada zamjenjuje bivšeg vladiku zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu.

Hrizostom, koji bi uskoro mogao da preuzme Eparhiju dabrobosansku, čije je sjedište u Sarajevu, ostavio je svom nasljedniku, vladici Rakiti, dugove na svakom papiru – od dnevnih potrepština do neisplaćenog novca za građevinske firme. Rakita je zbog prazne kase i dugova pisao svim episkopima i molio ih za prilog.

fil

Među onima koji su zakinuli Patrijaršiju, a time uslovno i patrijarha, jeste i razriješeni vladika mileševski Filaret, koji je nedavno Saboru uputio pokajničko pismo s molbom da ga vrate na čelo eparhije. Filaret je uzimao svijeće, odežde i ostale potrepštine iz patrijaršijske radnje, a nije ih platio. Nezvanično, ostavio je dug od 10.000 eura.

Blic.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com