EKSPLOZIJA NA GROBLJU: Kome je upućna morbidna poruka? - Volim Podgoricu

EKSPLOZIJA NA GROBLJU: Kome je upućna morbidna poruka?

Grobnice Luke Đurovića, Andrije Mrdaka, porodice Šaranović i žene koja se preziva Stojanović, uništeni su juče u eksploziji što je odjeknula u podne na gradskom groblju Gvozden brijeg. U trenutku eksplozije u blizini grobnica, nije bilo nikoga. Policija je obavila uviđaj, ali motiv ovog morbidnog vandalskog čina, nezabilježenog u Crnoj Gori, za sada nije poznat.

Ono što je nesporno, a za što postoje evidentni tragovi, je da su nepoznate osobe postavile eksplozivnu napravu na porodičnoj grobnici Vukadina Stojanovića iz Sutomora, ali su isto tako morale znati da će i druge dvije grobnice Đurovića i Mrdaka, biti oštećene. Pošto se grobnica Stojanovića nalazi naspram grobnica Đurovića i Mrdaka, istražitelji ispituju: kojoj od ove tri grobnice je bilo namijenjeno skrnavljenje i kome je poslata poruka?

Policija još nije utvrdila motiv, a nije isključila ni mogućnost da je eksploziv namjerno postavljen na grobnici Stojanović kako bi počinioci zavarali trag, piše Pobjeda.

Toj tvrdnji u prilog ide i to što istražitelji ni nakon deset sati od eksplozije nijesu imali preciznije podatke o čalnovima familije Stojanović. Nadgrobna slika potvrđuje da se radi o ženi, koja je, kako nezvanično saznaje Pobjeda, umrla prije petnaestak godina.

Kako tvrde sagovornici tog lista iz bezbjednosnih službi, jučerašnji događaj kulminacija je svega što se u proteklom periodu dešavalo u crnogorskom podzemlju, gdje među zaraćenim stranama bukti rat oko prevlasti nad prljavim poslovima. Izvor iz istrage nema dilemu da su u slučaj upletene kriminalne grupe. Kako je naveo, očigledno je da su članovi klanova koje su u sukobu u posljednje vrijeme jasno davali do znanja da su spremni na sve.

“Nekoliko prethodnih slučajeva na primorju, posebno u Kotoru, dokaz su da se šalju jasne poruke, te da niko iz kriminalnog miljea nije pošteđen”, smatra Pobjedin izvor.

Da je ono što se juče dogodilo na groblju teško bilo predvidjeti čak i bezbjednosnim službama, smatra i kriminolog Velimir Rakočević.

“U ovom slučaju se radi o krivičnom djelu povreda groba iz grupe krivičnih djela protiv javnog reda i mira. Međutim, očigledno je da je krivično djelo motivisano niskom pobudom. To može biti iz osvete, mržnje, zlobe. Učinilac i konkretnom slučaju želi poslati poruku smrti, postavljanjem eksploziva koji je najbezbjednije oružje, jer se aktivira sa bezbjednog rastojanja”, pojasnio je Rakočević.

Ocijenio je da će policija i Tužilaštvo osim rasvjetljavanja ovog djela, morati da se pozabave i zaštitom drugih potencijalnih napada.

“Da se napadne grob nekog lica na ovaj način niko nije mogao pretpostaviti. Teško da može neko, makar se radilo i o pripadniku kriminalne organizacije da iskaže toliki stepen bestijalnosti”, smatra Rakočević.

On je poručio da će nadležni na osnovu “ovog zvjerskog čina” preduzeti mjere koje će imati za cilj ne samo hapšenje učinioca već i zaštitu drugih potencijalnih meta napada. Ukoliko efikasno ne reaguju ostaviće mogućnost nosiocima kriminalnih aktivnosti da nastave međusobne obračune”, upozorio je Rakočević.

Kako je naveo, moć kriminalne grupacije zavisi prevashodno od njene finansijske snage kao i od homogenosti i obučenosti njenih pripadnika.

“U ovom slučaju način izvršenja krivičnog djela pokazuje više slabosti izvršioca, a mnogo manje snagu, jer je objekt napada nesposoban za odbranu”, rekao je sagovornik Pobjede.

Snažna detonacija koja je odjeknula u podne na groblju uznemirila je mještane tog dijela grada, a čula se i u centru Bara, udaljenom skoro dva kilometra.

Prvih desetak minuta, dok se nije pročulo šta je u pitanju, žitelji centra buku su povezali sa radovima u Luci ili na Željeznici. Nakon što je vijest o uzroku eksplozije odjeknula gradom podno Rumije, najčešći komentar koji se mogao čuti je da ni najstariji Barani ne pamte ovako”morbidan, vandalski čin”.

Policija je tokom višečasovnog uviđaja blokirala prilaz groblju, pa pristup nijesu imali ni oni koji su došli da provjere da li su oštećene i grobnice njihovih najbližih. Pristup je tokom trajanja uviđaja nekoliko časova bio zabranjen i novinarskim ekipama, a kada je skinuta plava traka sa natpisom “stop policija”, rame uz rame sa novinarima oštećenim grobnicama prišli su radnici Komunalnog preduzeća da najlonima i daskama “za prvu ruku” prekriju tragove vandalizma i skrnavljenja onog što je, vjerovali smo, svima sveto.

Luka Đurović poginuo je 30. septembra 2013. godine, u saobraćajnoj nesreći u Kotoru, kada je pri izlasku iz tunela Vrmac, pri velikoj brzini “poršeom” sletio u jarak pored puta. Đurović je u policijskoj “bijeloj knjizi”, dokumentu OCTA – Procjena opasnosti od organizovanog kriminala u Crnoj Gori bio je označen kao vođa najjačeg kriminalnog klana u Baru.

Đurović je važio za prvog čovjeka vođe zemunskog klana Luke Bojovića u Crnoj Gori. Andrija Mrdak, koji je u policijskim evidencijama bio označen kao član kriminalne barske grupe Armina Muše Osmanagića, ubijen je 25. decembra 2014. godine, ispred kapije ZIKS-a. Zbog ubistva Mrdaka policija je raspisala potjernicu za Pančevcem Darkom Geislerom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com