Lajčak: Crna Gora faktički u NATO-u, nema prepreka za ratifikaciju - Volim Podgoricu

Lajčak: Crna Gora faktički u NATO-u, nema prepreka za ratifikaciju

Nema prepreka kad je posrijedi ratifikacija crnogorskog Pristupnog protokola, poručuje šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak. Napominje da smo, faktiči, već država članica.

Otkad je u maju potpisan Pristupni protokol Crne Gore sa NATO-om, parlamenti država članica počeli su ratifikaciju. Prvo Island pa Slovenija. Uslijedile su Mađarska i Slovačka.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak u razgovoru za Radio Antena M kaže da vjeruje da ne postoje prepreke za brzu ratifikaciju Protokola i u drugim zemljama članicama.

“Nisam svjestan nikakvih prepreka. Ne bi trošio vrijeme spekulisanjem u vezi sa perprekama. Mislim da je obaveza svake države članice NATO-a da ratifikuje Protokol. To će potrajati jer svaki Parlament ima svoj raspored”, rekao je on.

Lajčak ističe da je Crna Gora, još potpisivanjem Protokola, faktički postala članica NATO-a.

“Crna Gora prisustvuje svim sastancima, sjednicama, ima pravo da nastupa, da zastupa svoje pozicije. To je već faktički članstvo. Ostaje da se završi proces ratifikacije i to je obaveza države članice”, dodao je Lajčak.

On napominje da je Crna Gora postigla veliki uspjeh.

“Malo ko bi vjerovao prije 10 godina, kad smo završavali proces referenduma, da će nakon decenije Cra Gora biti najnaprednija zemlja u procesu pristupanja EU i NATO”, naglasio je Lajčak.

Slovački šef diplomatije poručuje da je neophodno nastaviti reforme.

“Ima još posla. Svuda i uvijek ima posla. Treba da se taj dobar posao, koji je Crna Gora radila do sada, da se nastavi. Mislim da je uspješno završeno jedno veliko i teško poglavlje. Želim Crnoj Gori da uspješno završi i drugo poglavlje koje se zove Evropska unija. Samo mirno, bez nervoze, vaši lideri znaju što treba da se radi”, smatra on.

NATO je, slanjem pozivnice Crnoj Gori, poslao i poruku regionu, smatra Lajčak.

“Ako oni (zemlje regiona) urade svoj posao, Alijansa će uraditi svoj. Izrazio sam nadu da će uspjeh Crne Gore postati inspiracija za ostale zemlje u regionu”, dodao je.

Lajčak vjeruje da će članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeti stabilnosti Zapadnog Balkana.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com