AMERIČKI BLOGER: Pet razloga da voliš Budvu! - Volim Podgoricu

AMERIČKI BLOGER: Pet razloga da voliš Budvu!

Skot, koji je rođen u Americi, na svom blogu „Worldwide Scott“piše o svojim putovanjima i iskustvima sa istih. Nedavno je bio u posjetu našoj zemlji, a posebno je oduševljen Budvom. Naveo je pet razloga, zbog kojih neko mora voljeti ovaj, najživlji grad na našem primorju.

„Budva ima sve ono što čini Crnu Goru magičnom, srednjovjekovni stari grad pun istorije, planine u pozadini, sjajna voda“navodi on.

Prvi razlog je Stari grad, kaže on.

„Sve počinje i završava se u Starom gradu.“govori on, pišući o njegovoj istoriji. Stari grad  je postojao u četvrtom vijeku prije Hrista, ali to nije bilo to, dok Mliječani nisu došli u grad u 15. Vijeku, zahvaljujući čemu izgleda kao danas. Oni su ukrasili Budvu kapijama, odbrambenim zidovima i vidikovcima, da bi podržali pomorsko carstvo, a ljepota Starog grada ne blijedi ni dan danas, objašnjava on.

„Taj venecijanski uticaj, pomaže Starom gradu, da odiše šarmom starog svijeta, a čini ga savršenim mjestom za romantične šetnje duž zidina, kupovinu stvari u buticima, ići negdje da se jede ili samo posmatrati kaamene zidove, kako sijaju na mjesečini“piše on.

Kao drugi razlog, on govori o kipu- Budvanska plesačica, ili Balerina, vajara Gramira Aleksića. Inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara. Mornar je otplovio na daleka mora, a djevojka je svakoga jutra dolazila do ove stijene, gdje je provodila dan posmatrajući otvoreno more i očekujući povratak svog zaručnika. Prolazile su godine, dolazili i odlazili mnogi brodovi i mornari, ali njen vjerenik se nije vratio. Jednoga dana našii su je mrtvu na stijeni, pogleda uperenog ka pučini.

„Smješten na kamenitoj provaliji, izvan Starog grada, ovaj kip je prelijep i proganja u isto vrjeme, a postao je simbol Budve“

Razlog, zbog kojeg se treba vratiti u ovaj grad, svakako su i plaže, misli Stiv.

„Ako ste navikli na šećerne, pješčane plaže Floride ili Kariba, možda ćete biti malo skeptični, kada prvi put stanete na Budvansku šljunkovitu plažu. Nakon početnog rizika, kladim se da ćete to zavoljeti“govori i dodaje da ovaj grad zapravo čini kupanje na plažama.

„Od onih skrivenih iza ugla u Starom gradu, do onih ogromnih, koji se nalaze u modernom dijelu grada.“objašnjava.

Sljedeći razlog, za njega je ostrvo „Sveti Nikola“. Sveti Nikola ili Školj kako ga zovu mještani, je najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu. Ostrvo se prostire na 47 hektara i na gotovo 2 km dužine, a od Starog grada u Budvi je udaljeno cijelu milju.

source-1

„Najveći dio na isturenom kamenitom ostrvu je prekriven zelenilom, a plaže su idealne za uživanje. Putovanje na njega košta samo par dolara, ali je poput nekog ekskluzivnog iskustva“objašnjava Skot.

Naposlijetku, on pominje karnevalsku atmosferu.

source

„Budva je, tokom ljeta puna turista, i postoji mnoštvo barova, klubova i uličnih prodavnica, koji se tome prilagođavaju.“govori on, i dodaje „sve se svodi na karnevalsku atmosferu, koja uvijek uspijeva da bude draga. Čak, iako dosadi, jedan pogled na Stari grad vuče nazad u odmoru u raju“zaključuje Skot.

(Analitika)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com