MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Urgentno prskati maslinu protiv muva - Volim Podgoricu

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Urgentno prskati maslinu protiv muva

Zbog povećanog prisustva muve masline potrebno je što prije izvršiti tretiranje stabala maslina, upozorili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede.

“Pregledom postavljenih klopki utvrđeno je prisustvo muve masline na svim proizvodnim lokalitetima. Visok procenat infestacije u ovom periodu ukazuje na to da štete od muve masline ove godine mogu biti izuzetno visoke. Tome doprinose i vremenski uslovi koji pogoduju razviću muve”, kazali su iz Ministarstva.

Maslinarima se preporučuje da izvrše hemijsko tretiranje nekim od preparata na bazi Dimetoata-Perfektion ili Sistemin-u koncentraciji od 0,1 do 0,15 odsto, odnosno 10 do 15 mililitara u 10 litara vode.

“Maslinari koji imaju mogućnost nabavke Buminala ne treba da prskaju cijela stabla nego samo dio krošnje, i to sa južne strane. Buminal se koristi u koncentraciji jedan odsto, odnosno na 10 litara pripremljenog rastvora dodaje se 100 mililitara Buminala”, istakli su iz Ministarstva, podsjetivši proiozvođače da sredstva za zaštitu treba koristiti u skladu sa pravilima dobre poljoprivredne prakse za zaštitu bilja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com