Ovaj tihi Amerikanac povezuje Trampa, Putina i Mila Đukanovića! - Volim Podgoricu

Ovaj tihi Amerikanac povezuje Trampa, Putina i Mila Đukanovića!

Mnogi od vas vjerovatno nisu čuli za Pola Manaforta. Za posao kojim se on bavi, to je sjajna stvar. Manafortu je bitno da ga znaju oni koji ispunjavaju dva ključna uslova: nezasitu želju za moći i dovoljno debeo novčanik da tu želju i ispune.

Manafort je jedan od najvažnijih i ujedno brutalno efikasnih političkih operativaca u posljednjih 40 godina. Zapravo, on je revolucionar nauke lobiranja i spinovanja. Njegov pečat bio je prisutan u kampanjama Džeralda Forda, Viktora Janukoviča, Mila Đukanovića… Sada je na sebe preuzeo zadatak da popravi imidž Donalda Trampa i uvede ga u Bijelu kuću.

Đukanović, Deripaska i Manafort u “službi demokratije”

Kada je crnogorski premijer Milo Đukanović počeo da priprema otcjepljenje od Srbije, jedan od ključnih ljudi koje je unajmio za taj zadatak bio je upravo Manafort, otkriva Frenklin Foer, jedan od urednika američkog magazina “Slejt”.

U očima svijeta, otcjepljenje Crne Gore predstavljeno je kao “plemenita stvar”, toliko da ju je senator Džon Mekejn, nekadašnji republikanski kandidat za predsjednika SAD, nazvao “najvećim evropskim projektom demokratije još od kraja Hladnog rata”.

Foer tvrdi, međutim, da je Đukanovićeva kampanja bila sve samo ne čedna i neuprljana kako ju je Mekejn predstavio. Iza inicijative za nezavisnost stajao je prebogati ruski tajkun Oleg Deripaska. Nekoliko mjeseci ranije praktično je kupio čitavu crnogorsku industriju aluminijuma, a pikirao je i ostale grane crnogorske ekonomije. Znajući kako je Vladimir Putin postrojio ruske oligarhe, nameće se zaključak da čitava akcija nije mogla da prođe bez njegovog znanja, ističe Foer. A kada je Deripaska tražio čovjeka koji će njegovu viziju pretvoriti u djelo, unajmio je Manaforta, čije je umijeće obmanjivanja javnog mnjenja preraslo u umjetnost.

“Deripaska je želio kontrolu nad industrijom u Crnoj Gori. Kremlj je htio uticaj na Mediteranu. Imajući u vidu Manafortove prethodne uspjehe u Ukrajini, gdje je praktično izgradio kult Viktora Janukoviča i od čovjeka koji je ležao tri godine u zatvoru zbog oružane pljačke napravio predsjednika zemlje, bilo je jasno da je on prava osoba za taj posao”, kažu novinari magazina “Nejšn” Mark Ejms i Ari Berman, koji su istraživali Manafortovu ulogu u političkom usponu Viktora Janukoviča.

Za dobro odrađen posao Manafort je od Deripaske navodno dobio milionski ček i stan u luksuznoj Tramp kuli, koja je vlasništvo čoveka čijom kampanjom trenutno upravlja.

Otvorio vrata Ukrajine Putinu

Manafort je bio glavni spin mastor Viktora Janukoviča, svrgnutog predsjednika Ukrajine. Uspio je da od njega napravi jaku političku figuru, koja je u očima većine građana “simbolizovala stabilnost”, i usput ocrni narandžastu revoluciju, koja je htjela da prikloni Ukrajinu Zapadu. Mekejn je zbog toga čak pozvao Manaforta i rekao mu da prestane sa pomaganjem Janukoviču, jer se to “krši sa interesima američke spoljne politike u tom dijelu Evrope”.

Jasno, SAD su žele kontrolu nad zemljom koja se graniči sa Rusijom. Manafort ga je glatko odbio. Bilo je to 2006. godine, a Mekejn je već započeo predsjedničku kampanju u kojoj je kasnije poražen od Obame. Manafort je u Ukrajini proveo skoro sedam godina i toliko se zbližio sa Janukovičem da su jednom nedjeljno igrali tenis u njegovoj luksuznoj vili Mežihirija. Za to vrijeme pomogao je u potpunom preoblikovanju ukrajinske politike i otvorio vrata zemlje Putinovom uticaju.

Trampov kec iz rukava

Donald Tramp je upoznao Pola Manaforta još davnih 70-ih godina preko zajedničkog prijatelja.

Manafort se umiješao u kampanju kontroverznog republikanca prije nekoliko mjeseci, a nedugo zatim je Trampova retorika počela da biva blaža, a ispadi i skandali su se prorijedili.

“Ako mislite da Pol Manafort ne može da uvede Donalda Trampa u Bijelu kuću, onda ne poznajete Pola Manforta”, zaključuje Foer.

(Blic.rs)

1 komentar

  1. She meets Tom Cruise, special agent, at the airport, gets a ticket on board a flight containing an entire crew and passenger manifest consisting of shadowy assassins attempting to retrieve the battery—not to mention, eliminate Cruise who becomes “solitary killing machine” when Diaz hits the lady’s room.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com