NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: Mlijeko i meso bezbjedni za ishranu - Volim Podgoricu

NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST: Mlijeko i meso bezbjedni za ishranu

Bolest kvrgave kože goveda sve više uzima maha, što otvara pitanje bezbjednosti mliječnih proizvoda i goveđeg mesa. Međutim, nadležni inspektori poručuju građanima da nema razloga za brigu.

U Crnoj Gori do juče je potvrđeno 107 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože u opštinama Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje i Žabljak, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Međutim, direktorica ove institucije Vesna Daković kazala je u izjavi za Dnevne novine da su svi proizvodi, uključujući mlijeko i mliječne proizvode i meso od goveda, koji se mogu naći na crnogorskom tržištu zdravstveno ispravni i bezbjedni za zdravlje ljudi.

“Na našem tržištu nalaze se samo proizvodi koji su zdravstveno ispravni i bezbjedni za zdravlje ljudi. Na zaraženim gazdinstvima je potrebno termički obrađivati mlijeko iz preventivnih razloga. Ali, kao što je mnogo puta poručeno: bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po ljudsko zdravlje”, ponovila je Daković.

Isto važi, kaže, i za goveđe meso.

“Goveđe meso koje se može pronaći na tržištu je potpuno bezbjedno. Meso od bolesnih životinja se u svakom slučaju ne koristi u ljudskoj ishrani, pa je isto i u slučaju ove bolesti. Životinje koje su bolesne od bolesti kvrgave kože odmah se usmrćuju i neškodljivo uklanjaju”, naglasila je Daković.

Ona je dodala da nema informacije da je posljednjih dana opao promet mliječnih i mesnih proizvoda od govedi u Crnoj Gori.

“Mi nemamo informacije o ovoj pojavi i istovremeno još jednom ponavljamo da nema razloga za bojazan prilikom kupovine proizvoda od goveda u registrovanim objektima za prodaju” istakla j e Daković i podsjeća da je Uprava za bezbjednost hrane svakodnevno na terenu, te da su preduzete sve neophodne mjere za sprečavanje širenja i iskorjenjivanja bolesti kvrgave kože goveda. J.V.Đ.

Odbijanje vakcine je kažnjivo

U Veterinarskoj upravi ističu da je neophodno da držaoci goveda sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju goveda, jer je vakcinacija obavezna.

“Krivičnim djelom protiv zdravlja životinja smatraće se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju, u dogovoreno vrijeme”, dodaju u Upravi.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com