PODGORIČANIN GOVORIO ISTINU NA POLIGRAFU: Čokolada od 4.000 eura je bila njegov plan - Volim Podgoricu

PODGORIČANIN GOVORIO ISTINU NA POLIGRAFU: Čokolada od 4.000 eura je bila njegov plan

Specijalno državno tužilaštvo otvara nove procese protiv bivšeg funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, a u ulozi ključnog svjedoka saradnika mogao bi se naći pritvoreni Podgoričanin Veselin Mujović, koji je juče po ko zna koji put ispitivan u prostorijama tog tužilaštva, saznaju Dnevne novine.

Mujović je prije nekoliko dana ispitivan i na policijskom poligrafu, u skladu sa svim propisanim procedurama, i ispostavilo se da je na svako postavljeno pitanje govorio istinu. Iako poligrafsko ispitivanje nije dokaz u krivičnom postupku, ono je ipak korisno u usmjeravanju dalje istrage a, u međuvremenu, njegove tvrdnje potvrdili su još neki svjedoci.

On se prije nekoliko mjeseci obratio javnosti posredstvom lista Dan, a upravo navodi iz tih pisama postali su predmet nove istrage protiv Marovića.

Veselin Mujović, koji je u pritvoru zbog sumnje da je prevario Marovića i uzeo mu preko 800.000 eura, u pismima je naveo da doskorašnji funkcioner DPS-a nije birao sredstva kako bi se nezakonito domogao velike novčane sume. Prema Mujovićevim tvrdnjama tako je Marović sa saradnicima podmićivao vještake, spremao likvidacije svjedoka-saradnika, te pakovao ljekarsku dijagnozu glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

O navodnoj likvidaciji jednog od svjedoka, koji je zbog priznanja i saradnje sa nadležnima u budvanskim aferama dobio povlašćeni položaj, Mujović govori u posljednjem pismu, čije je detalje prenio i Tužilaštvu. Ukazuje da su Marovići navodno tražili “pogodnu ličnost” da fizički ukloni jedan svjedok saradnik.

Dnevne novine saznaju da je riječ o prvom svjedoku saradniku u budvanskim aferama, bivšem predsjedniku te opštine, Rajku Kuljači. Osim njega, u aktuelnim slučajevima status svjedoka saradnika dobili su i kum Marovićevog sina Marko Vujović, osnivač preduzeća Trejd junik Mirko Latinović i bivši direktor AMD Budva Igor Trnski.

Prema Mujovićevoj tvrdnji, za monstruozni plan likvidacije znala je i Olivera Ilinčić, koja je bila Marovićeva savjetnica u periodu kada je bio na čelu državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Ilinčić se, takođe, nalazi na spisku osumnjičenih za budvanske afere, ali je trenutno nedostupna crnogorskim istražnim organima. Taj dvojac, kako tvrdi Mujović, počinio je brojne malverzacije, o kojima nije mogao da iznosi sve detalje zbog istraga koje su u toku.

On tvrdi da se iza rešetaka našao jer ga je Marović lažno prijavio za prevaru. Prema njegovim tvrdnjama, to je učinio jer je saznao da posjeduje dokaze za mnoga nedjela koja je taj visoki funkcioner DPS-a počino zajedno sa članovima porodice i prijateljima. Kako tvrdi, upravo saznanja o Marovićima koja je iznio na saslušanju u tužilaštvu, uz ostale dokaze, razlog su zbog kojeg je tužilaštvo istragu protiv njega označilo tajnom. Mujović tvrdi da zbog tih saznanja on i članovi njegove porodice dobijaju prijetnje iza kojih stoje Marovići.

Mujović se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je Marovića prevario uzevši mu 890.000 eura kako bi njemu i njegovoj porodici pomogao u istragama koje se vode ovo malverzacija u Budvi. Takođe, sumnjiči se i da je od oca bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića uzeo 20.000 eura, te da je bivšeg premijerovog savjetnika Aleksandra Tičića pokušao da prevari za 100.000 eura.

Po tvrdnjama Mujovića, iz prvog pisma upućenog medijima iz ćelije spuškog Istražnog zatvora, sve ove optužbe su lažne.

Marović je sa specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma, po jednom se obavezao da će odležati 30 mjeseci u zatvoru i uplatiti 50.000 eura u humanitarne svrhe. Drugim sporazumom je pristao na dodatnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci i da državu obešteti sa milion i 100.000 eura, kao i da uplati 50.000 eura u dobrotvorne svrhe. Dva sporazuma odnose se na ukupno osam budvanskih afera, odnosno namještanja poslova određenim kompanijama prilikom ugovaranja gradnje Donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve „Properti investment” „Kopirajt”, „Prijevor” i „Jaz” i TO Plaža.

Dao izjavu i o čokoladi sa novcem

Glavni specijalni tužilac Katnić nedavno je javnosti saopštio da su određene strukture bezuspješno htjele da ga kompromituju, tako što su njegovoj supruzi zaposlenoj u državnoj upravi, pokušale da podmetnu čokoladu, u čijem omotu se nalazilo četiri hiljade eura. Međutim, ona je odbila čokoladu, a poslije nekoliko mjeseci Katnić je saznao za pakleni plan i to upravo od Mujovića, koji je o tome dao i zvaničnu izjavu, saznaju Dnevne novine.

Ova njegova tvrdnja kasnije se poklopila sa još nekim podacima, a na pitanje poligrafiste, takođe se ispostavila tačnom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com