ZABORAVILI NA PROTESTE: Front se aktivno priprema za izbore! - Volim Podgoricu

ZABORAVILI NA PROTESTE: Front se aktivno priprema za izbore!

Demokratski front se intenzivno priprema za predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori i već je započeo aktivnosti na usaglašavanju buduće poslaničke liste, na kojoj bi “na adekvatan način” bili zastupljeni svi konstituenti ovog političkog saveza, saznaju Dnevne novine. Prema nezvaničnim informacijama predizbodnu kampanju DF-a bi organizovala izraelsko-britanska marketinška agencija.

Dnevne novine pišu da bi prema do sada postignutom okviru, koji je podložan promjenama, Nova srpska demokratija Andrije Mandića među prvih deset na poslaničkoj listi imala pet poslanika. Njeni kadrovi bi zauzimali prvo, drugo, šesto, osmo i deseto mjesto. Pokretu za promjene Nebojše Medojevića bi pripalo dva mjesta i to treće i sedmo. I Demokratska narodna partija Milana Kneževića bi imala dva mjesta i to četvrto i deveto, dok bi Radnička partija Janka Vučinića imala jedno poslaničko mjesto i to na rednom broju pet.

Na ovaj način je, u Demokratskom frontu smatraju, prema izvorima Dnevnih novina, preduprijeđena mogućnost nezadovoljstva nekih konstituenata DF-a, jer je predlog okvira liste rađen prema jačini partija. Ostale partije će dobiti mjesta među prvih 20, i tako redom.

Sve partije imaju mogućnost da predlože i nezavisne intelektualce i NVO koji bi mogli da se nađu na listi. Očekuje se, međutim, da protivljenja takvom rasporedu, ipak, bude, ali da je okvirni dogovor veoma važan kao polazna tačka. Navodno, nezadovoljne su neke manje partije, ali i nezavisni poslanici koji su se pridružili Demokratskom frontu nakon napuštanja matičnih stranaka. Rukovodstvo DF-a, ipak, smatra da su to manji potresi koji ne mogu uticati na konačan dogovor.

Koliko su ozbiljno shvaćeni izbori u toj političkoj grupaciji govori i podatak da Demokratski front pregovara sa jednom izraelsko-britanskom marketinškom agencijom, koja bi im organizovala predizbornu kampanju. Za sada Dnevne novine nijesu mogle da dobiju potvrdu da li se radi o Eisinu Asafu Izraelcu, koji je predsjednik agencije ESBR iz Londona koja se, između ostalog, bavi i političkim konsaltingom.

Ova agencija koja nezvanično nosi epitet “agencija koja dobija izbore”, radila je kampanju bivšeg srpskog predsjednika Borisa Tadića 2008., ali i kampanju sadašnjeg srpskog lidera Aleksandra Vučića na posljednjim izborima.

Ako se o njima radi, posebno pitanje će biti finansiranje kampanje Demokratskog fronta, jer je “agencija koja dobija izbore” izuzetno skupa. Cjenovnik ove agencije uvijek ostaje tajna, a poznavaoci ove vrste marketinga tvrde da je to zato što se radi o ogromnim ciframa. Prema nekim informacijama, cijena zavisi i od teritorije na kojoj se radi politički marketing. Tako je Asaf najviše uzimao u Srbiji, nešto manje u Hrvatskoj, a vjerovatno će ta cijena biti znatno niža u Crnoj Gori.

U Demokratskom frontu, ovih dana, rade i na pomirenju sa nekim medijima u Crnoj Gori, jer im je potrebna i ta podrška za postizanje što boljeg rezultata, kojem se čelnici DF-a nadaju iako istraživanja javnog mnjenja ne daju razloga za optimizam. Flertovanje sa tim medijima je već počelo, a obostrani interes je presudan. Frontu je potrebna medijska podrška, medijima novac, a izborna kampanja je prava prilika za to.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com