“TITOGRADSKI” SLOVENAC: Služio sam vojsku u MASLINAMA prije 50 godina, i došao sam da opet vidim Titograd - Volim Podgoricu

“TITOGRADSKI” SLOVENAC: Služio sam vojsku u MASLINAMA prije 50 godina, i došao sam da opet vidim Titograd

Jaka Razpet prešao je 750 kilometara, i to na ovom neobičnom četvorotočkašu, da bi stigao u Podgoricu i prisjetio se – vojničkih dana!

Vremešni Slovenac iz Ljubljane zagazio je u osmu deceniju, a služio je vojsku u kasarni u Maslinama prije više od pola vijeka.

– Hoću da vidim kasarnu u Maslinama, Ćemovsko polje, Cijevnu. Vojsku sam ovdje služio 18 mjeseci i za Titograd me vežu lijepe uspomene, kaže nam Jaka dok čeka svoje “Nikšićko” u Njegoševoj.  Neće da prizna  da li je u tim uspomenama i neka lijepa Titograđanka. Raspituje se kako da dođe na glavni titogradski trg, jer se sve, veli promijenilo.

-U Titogradu su bile najbolje ćevabdžinice i baklave, ali više ih nema. Puno toga više nema. Nema ni voza “Ćiro” kojim sam došao iz Slovenije da služim vojsku.

slovenac

-Radio sam na Železnici u Sloveniji i kada sam otišao u penziju, napavil sam ovaj bicikl i putujem. Imam ženu, dvije ćerke i unuku i oni su se ispočetka hvatali za glavu gde ja to idem, smije se simpatični Slovenac.

Jaka na biciklu ima sve što mu treba – sto, stolicu, krevet, šator…

slovenac3

-Zanoćim gdje sitgnem, ponekad u nečijem dvorištu, nekad iza neke kafane, ljudi najčešće nemaju ništa protiv i ljubazni su. Ovdje ću da sačekam kolegu koji je sada u Sarejevu. On im 73 godine, i prešao je na ovakvom biciklu mnogo više kilometara nego ja. Prokrstario je čak od Vankuvera do Toronta. Ja sam obišao lokal, Sloveniju, bio sam u Italiji, Austriji, Crnoj Gori, sada idemo u Albaniju.

slovenac1

Ova skalamerija ne ide brzo. Ima oko 100 kila, po ravnom prelazim oko deset kilometara na sat, a nizbrdo i do 40, brže ne smijem, priča Jaka. Ova putovanja su za njega avantura i ne može da iščeka tople dane da krene na put. Tako već pet godina.

Na zastavici koju je ponosno zakačio na svom biciklu piše POTEPINI. LUTALICE.

(Volim Podgoricu)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com