U STRAHU VELIKE OČI: Građani ne prijavljuju informacije o ubistvu - Volim Podgoricu

U STRAHU VELIKE OČI: Građani ne prijavljuju informacije o ubistvu

U borbi protiv kriminala i korupcije crnogorska policija u posljednje vrijeme sve češće poseže za raspisivanjem novčanih nagrada onima koji pomognu u rasvjetljavanju teških krivičnih djela. No, te mjere očigledno ne daju rezultata.

Zašto novčane nagrade u Crnoj Gori nijesu dovoljan motiv da osobe koje imaju bilo kakve informacije o krivičnim djelima to prenesu nadležnim državnim organima?

To pitanje najprije je Radio Slobodna Evropa postavio uglednom crnogorskom advokatu sa dugogodišnjom praksom Branislavu Lutovcu, koji je imao lakonski odgovor.

“Rizik koji nosi otkrivanje takve informacije očigledno je veći od novčanog benefita koji, otkrivanjem informacije, tome licu donosi novčanu nagradu. Crna Gora je mala zemlja, gde se nemoguće sakriti i zaštiti od kriminalnog miljea”, prokomentarisao je Lutovac.

U posljednjih nekoliko godina najmanje dva puta Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudili su novac za informacije koje bi dovele do počinilacanajtežih krivičnih djela.

Tako je nakon 10 godina raspisana nagrada od čak milion eura za informacije o ubistvu glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića, koje je počinjeno 2004. godine, i 30.000 eura za nedavni pokušaj ubistva bivšeg načelnika Odjeljenja policije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića.

Uz nagradu, policija je u pojedinim slučajevima objavljivala i fotorobot ubica, kako bi građani lakše prepoznali eventualnog počinioca ili počinioce nekih od 40 nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori.

Uzorci u policiji

Zoran Miljanić, opozicioni poslanik sa višegodišnjim iskustvom rada u policiji i član Parlamentarnog odbora za bezbjednost, smatra da uzroke neučinkovitosti novčanih nagradaza informacije o teškim zločinima treba tražiti u samoj policiji.

“Da li se tu radi o nesposobnosti policije, da li se radi o ne znanju, ili se radi, po mom dubokom sudu, o dubokoj involviranosti pojedinih policijskih struktura u strukture organizovanog kriminala, odakle strukture organizovanog kriminala očigledno crpe saznanja, crpe podatke o tome šta policija sprema, dokle se stiglo u određenim istragama, tako da se kao krajnja mjera koristi raspisivanje nagrade”, ocjenjuje Miljanić.

Novinar i urednik lista DAN Nikola Marković podsjeća da je raspisivanje nagrada u novcu, onom ko pomogne u rasvjetljavanju krivičnog djela, praksa svuda u svijetu, a da li će imati efekta, zavisi od više faktora. Jedan od ključnih jeste upravo nepovjerenje u institucije sistema i državne organe.

“Da bi im nakon dostavljanja takvih informacija zaštitili i sačuvali njihov identitet, jer, da podsjetim, riječ je o nagradama za najteža krivična djela, gdje potencijalni davaoci informacija mogu doći u problem sa izvršiocima i nalogodavcima. Jer, očigledno da se radi o organizovanim kriminalnim grupama”, navodi Marković.

Ne manje važan razlog, prema mišljenju Markovića, leži u činjenici što je Crna Gora još uvijek patrijarhalno i tradicionalno društvo.

“Gdje se u običajnom pravu nečasnim smatra dostavljanje informacija o nekom krivičnom djelu nadležnim institucijama a prije svega policiji. Vi znate, da ne koristim grube termine, kako se u našem narodu žargonski takva lica nazivaju i bivaju stigmatizovana kao da rade nešto loše”, dodaje Marković.

Utisak dijela javnosti kako se raspisivanjem novčane nagrade policija pokušava iskupiti zbog neefikasnosti u rješavanju brojnih kriminalnih slučajeva u potpunosti ne dijeli Zoran Miljanić, koji smatra da je to samo krajnja mjera kojoj Ministarstvo unutrašnjih poslova pribjegne, nažalost sa zakašnjenjem.

“Raspisivanje nagrade mora biti tačno, mora biti pravovremeno i suma mora biti na nivou onoga da značaj rasvjetljavanja ubistva bude adekvatan toj sumi koja se raspisuje. A pogotovo što se radi, vjerovatno, o velikom strahu samih počinilaca i ljudi koji nešto znaju. Jer, očigledna je upletenost, kako bezbjednosnih struktura tako i političkih struktura”, konstatuje Miljanić.

Advokat Branislav Lutovac nije optimista da će se ubuduće nešto promijeniti, pa novčane nagrade postanu dovoljno stimulativne da oni koji nešto znaju o tome progovore.

“Ovaj latentni strah koji postoji kod svih građana Crne Gore u pogledu otkrivanja učinilaca krivičnih djela i dalje će postojati”, mišljenja je Lutovac.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com