Trećina mladih u Crnoj Gori ne može da nađe posao - Volim Podgoricu

Trećina mladih u Crnoj Gori ne može da nađe posao

Analize Međunarodne organizacije rada (MOR) pokazuju da u Crnoj Gori više od 35 odsto mladih, uzrasta od 15 do 24 godine, traži posao, ali ne može da ga nađe.

Prema objavljenoj mapi MOR-a, Crna Gora je svrstana u kategoriju zemalja u kojima su mladi najteže dolazili do posla u 2016.

Analiza MOR-a pokazuje  da je problem zapošljavanja mladih u Evropi najizraženiji na jugu.

Sudbinu mladih u Crnoj Gori dijele i mladi u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, ali i Italiji, Španiji i Grčkoj.

Nešto bolja situacija je, prema podacima MOR-a, u Albaniji, gdje je procenat mladih koji ne mogu da se zaposle između 28 i 35 odsto, a od zemalja regiona najlakše se zaposliti u Sloveniji (13 do 20 odsto).

Problem zapošljavanja mladih na globalnom nivou je najizraženiji u Evropi, a procent od više od 35 odsto dijeli još svega nekoliko država Bliskog istoka, sjeverne i južne Afrike.

Prema predviđanjima ove svjetske organizacije, trend zapošljavanja mladih bi mogao opadati i naredne godine.

“Pogoršanje je naročito izraženo u rastućim ekonomijama (u koje MOR svrstava i Crnu Goru), gdje se predviđa da će stopa nezaposlenosti porasti sa 13,3 odsto u 2015. na 13,7 odsto u 2017. Stopa nezaposlenosti mladih u zemljama u razvoju se očekuje da ostane relativno stabilna… Konačno, u razvijenim zemljama, predviđeno je da stopa nezaposlenosti među mladima bude najviša u 2016. (14,5 odsto ili 9,8 miliona), a očekuje se da će stopa da opada u 2017…”, piše u predviđanjima MOR-a.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com