RODITELJI, NASTAVITE DA “ZVOCATE”: Iza svake USPJEŠNE ŽENE stoji NAPORNA MAJKA - Volim Podgoricu

RODITELJI, NASTAVITE DA “ZVOCATE”: Iza svake USPJEŠNE ŽENE stoji NAPORNA MAJKA

Istraživači britanskog Univerziteta Eseks zaključili su da visoka roditeljska očekivanja mogu da pomognu ćerkama da odrastu u uspješne žene.

Djevojčice čiji je “glavni roditelj”, a to je najčešće majka, konstatno imao visoka očekivanja, ređe su upadale u neke životne zamke. Takve djevojčice rjeđe su ostajale trudne kao maloljetne, češće su odlazile na fakultet i znatno rjeđe su imale malo plaćene poslove. Takve djevojčice su znatno rjeđe imale duga razdoblja nezaposlenosti između zaposlenja.

Erika Rascon-Ramirez, koja je predvodila to istraživanje, rekla je: “Bez obzira na to koliko često djevojčice pokušavaju da izbjegnu roditeljske savjete, vrlo vjerovatno oni utiču na naše životne ambicije, pa makar i skoro neprimjetno”.

Prevedeno, to znači da svaki put kada vaš mali anđeo kaže: “Mama, stvarno si naporna” u dubini duše se zapravo zahvaljuje. Duboko, negdje u podsvijesti, zapravo misli: “Hvala na dobrim savjetima. Potrudiću se da ih primijenim”.

Naravno, djevojčice koje izbjegnu te tradicionalne životne probleme neće automatski postati slavna, ali će imati više prilika za napredovanje.

Ako govorite ćerkama da treba da idu na fakultet i da im nije najbolja odluka u životu da postanu maloljetna trudnica, imaju više šansi da će napuniti 20. godinu bez djeteta nego u situaciji kada roditelji ćerkama govore da samo ne bi trebalo da imaju dijete prije nego su potpuno spremne.

Istraživanje Univerziteta Eseks pratilo je živote 15.500 djevojčica između 13 i 14 godina. I zaključili su da djevojčice čiji roditelji su bili pomalo naporni imaju čak 4 odsto nižu stopu trudnoće u adolescenciji od djevojčica čiji roditelji nisu postavljali tako visoka očekivanja.

Pod pretpostavkom da su rezultati istraživanja primjenjivi i na dječake, kolumnist INC-a Bili Marfi kaže da su njegovi roditelji dobrim dijelom zaslužni za uspjeh.

“Hvala za prigovaranje, mama i tata. A mojoj dragoj ćerki poručujem, ovo će biti mnogo teže meni nego tebi”, napisao je Marfi.

Izvor: zenskikutak.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com