PUTIN UDARA SVOM SILOM: Moskva kreće u veliku vojnu akciju na Bliskom istoku! - Volim Podgoricu

PUTIN UDARA SVOM SILOM: Moskva kreće u veliku vojnu akciju na Bliskom istoku!

Ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon što su SAD u ponedeljak prekinule saradnju s Moskvom po pitanju Sirije, namjerava da pokrene operaciju protiv terorista do potpunog uništenja.

Kremlj je u pomorskoj bazi u Tartusu već razmjestio raketni sistem S-300, drugi u Siriji, a u avio-bazu u Latakiji šalje dodatne borbene avione.

Prema navodima ruskih medija, kao odgovor na američku provokaciju Duma bi do kraja j trebalo da usvoji novi sporazum sa Sirijom o razmještanju vojske i opreme u bazi “Hmejmim”.

– U pitanju je ugovor prema kojem Rusija u “Hmejmimu” može da rasporedi neograničen broj letelica, i to na neograničen vremenski period – tvrdi izvor iz Kremlja za agenciju TASS.

Kako taj izvor podseća, Putin je u martu povukao dio vojnog kontigenta iz Sirije kao ustupak Amerikancima, da bi s njima započeo pregovore o okončanju rata u Siriji. Međutim, nakon što je Vašington prekinuo odnose s Moskvom, ruskog predsednika ništa ne sprečava da udari na teroriste najjače do sada.

Putin će u Siriju vratiti letelice “su-24”, “su-34” i “su-25”. Posade aviona su već spremne i čekaju naređenje da krenu. Verujem da će u bazi “Hmejmim” u Latakiji biti već za dva, tri dana – tvrdi izvor ruskog iz ministarstva odbrane za list “Izvestija”.

Istovremeno, američka televizija Foks njuz objavila je da je Rusija već dopremila svoj unapređeni model raketnog sistema S-300 u mornaričku bazu u Tartusu u Siriji.

Sistem S-300V4, koji ima domet od 400 kilometara, dopremljen je u Siriju brodovima. Na taj način Moskva namjerava da ojača svoju vazduhoplovnu odbranu zbog tenzija sa SAD. To je drugi ruski sistem S-300 u Siriji. Prvi je razmješten u bazi “Hmejmim” nakon što je prošlog novembra turska oborila ruski “suhoj” – navodi izvor iz američke vojske za Foks.

Prema mišljenju zamenika predsjedavajućeg ruske Dume Ivana Melnikova, Putin je dosta čekao i trpio američke provokacije.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je juče da predsjednik SAD Barak Obama, i cijela njegova administracija, neće odustati od mira u Siriji uprkos odluci da suspenduju direktne veze sa Rusijom.
– Da budem jasan. Ne odustajemo od sirijskog naroda niti od napora za mir. Učinićemo sve da ostvarimo mirnu, stabilnu, nepodjeljenu Siriju. Vašington i Moskva će i dalje razgovarati o Siriji, ali u sklopu širih pregovora, a vodićemo računa da naši ratni avioni ne ukrste puteve – rekao je Keri.
On je, međutim, kritikovao Rusiju rekavši da je Moskva odbacila diplomatiju i odlučila da pomogne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da porazi pobunjeničke grupe.
– Rusija se pravi da ne vidi da režim predsednika Asada koristi gas hlorin i eksplozivnu burad protiv sopstvenog naroda. Sirijski režim i Rusija su odbacili diplomatiju – naveo je Keri.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naveo je da mu je žao što su SAD prekinule odnose s Moskvom.
– Nažalost, od samog početka bilo je mnogih, između ostalih i u administraciji SAD, koji su nastojali da prekinu sve veze. Strašno je to što su oni, koji su bili protiv političkog rjješenja sirijske krize i otvoreno podržavali nasilni scenario, konačno u tome i uspjeli – rekao je Lavrov.
On je dodao da Moskva ima sve jači utisak da su SAD, u želji za promjenom režima u Siriji, spremne i na pakt sa đavolom, odnosno na savez sa teroristima.
– Nakon što nisu ispoštovali sporazume koje su sami izradili, Amerikanci pokušavaju da odgovornost prebace na nekog drugog. Nedjelovanje Vašingtona rezultiralo je pregrupisavanjem ekstremista tokom tog perioda, naoružavanjem i mobilisanjem njihovih resursa – zaključio je šef ruske diplomatije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com