UMRO JE VIŠE GLADAN NEGO SIT: Ovako se Čkalja zahvalio na nagradi za životno djelo - Volim Podgoricu

UMRO JE VIŠE GLADAN NEGO SIT: Ovako se Čkalja zahvalio na nagradi za životno djelo

Miodrag Petrović Čkalja je u svom poslednjem govoru rekao: “Hvala Srbijo, pustili ste me da glođem koske”.

Neko je davne 1987. zapisao: “Mi možemo da nemamo mnogo stvari – jer imamo Čkalju. Oni koji nemaju Čkalju, moraju da imaju sve ostalo”. Miodraga Petrovića Čkalju smo izgubili. Pustili smo ga da umre u bijedi.

 Poslednji velikan među zvijezdama jugoslovenskog glumišta, a nadasve poslednji nacionalni junak – čovjek iz naroda koji je svojim zemljacima podario toliko smjeha da će uvijek ostati u njihovim sjećanjima kao Paja Jare, Gvozden, Mita, Blagoje, Srećko napast, Jovanča Micić… Umro je na današnji dan 2003. godine u bijedi, više gladan neko sit.

Žalio se kako ga muči samoća. Napušten od kolega, gledajući kako mu prijatelji jedan po jedan umiru, Čkaljin čuveni osmijeh počeo je da blijedi. On je dobio nagradu za životno djelo “Car Konstantin”, u govoru je rekao ono što smo odavno zaboravili. Dugo je živio kao da je sahranjen.

Čuveni tandem, Čkalja sa kolegom Mijom Aleksićem

Foto: Mitar Mitrović / RAS SrbijaČuveni tandem, Čkalja sa kolegom Mijom Aleksićem

– Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa djeci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje”, otkrio je tada glumac.

(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com