UČITELJICA MILA ĐUKANOVIĆA: Ponos je mala riječ kada govorim o svojim đacima - Volim Podgoricu

UČITELJICA MILA ĐUKANOVIĆA: Ponos je mala riječ kada govorim o svojim đacima

“Ja vam neću govoriti o politici, to najbolje rade moji učenici čiji sam rad pratila i kada oni to nijesu znali, bila ponosna na njih i ćutala sve ove godine, ali sada sam došla da im dam podršku. Spremna sam da iz svog dnevnika života pročitam nešto što mi skromnost nije dozvolila, a ozbiljnost trenutka zahtijeva”. Ovim se riječima obratila 83-godišnja Olga Šipčić, učiteljica u penziji, 11. oktobra građanima Nikšića, pet dana pred parlamentarne izbore u kojima je, kako se pokazalo prethodnih dana, ulog bila država.

Nekoliko dana nakon njenog izlaska pred svoje sugrađane i đake, potražili smo učiteljicu Olgu, i slušali njenu priču o djeci, školi, obrazovanju, vaspitanju, svojim đacima koji su postali ljudi.

Hram u koji uđeš mali, a izađeš veliki

“Osnovno obrazovanje temelj je svakog budućeg, i ukoliko je izgrađeno na zdravim osnovama donosi dobre rezultate koji se mjere sposobnošću da naučeno pretvorite u djelo”, počinje svoju priču za Vikend novine Olga Šipčić, koja je svoj radni vijek provela u učionici.

U gradu pod Trebjesom poznata kao otmena, a među đacima kao dobra, pravična i plemenita učiteljica, Olga Šipčić je u nikšićkoj osnovnoj školi “Braća Ribar” od 1964. godine prvim slovima učila brojne generacije.

Koliko đaka je naučila da piše, sabira, ali i da bude dobar drug, ne može se sjetiti. No, iako su sjećanja izblijedila za brojke, likovi djece koja su se isticala znanjem, odvažnošću i bistrinom, nikada, kaže, neće zaboraviti.

Decenije rada koje krase njen životni poziv nijesu ono na šta je najviše ponosna, već su to njeni učenici, uspješni ljekari, političari, inženjeri, pravnici. ali i uspješne majke i očevi.

“Ponos je mala riječ kojom mogu opisati moje unutrašnje zadovoljstvo kada su u pitanju moji đaci i njihovi lični i poslovni uspjesi. Privilegija je bila učiti ih prvim slovima i boraviti sa njima u tom hramu znanja u koji uđeš mali, a izađeš veliki i nikada ne zaboraviš tu pjesmu djetinjstva niti svoju učiteljicu”, kaže Šipčić.

Djeca se moraju učiti da poštuju porijeklo

Svjesna da “svako vrijeme nosi svoje breme” učiteljica Olga kaže da se osnovne vrjednosti nikada nijesu i ne smiju mijenjati. Od malena se djeca, kako ističe učiteljica Olga, moraju učiti pravičnosti, ali i značaju da čuvaju svoje porijeklo i ime koje nose.

“Učila sam ih da krenu u budućnost uzdignute glave, iskreno, pošteno, časno. Naoružani znanjem i istinom, i nijesam se plašila ishoda. Dokazale su mnoge generacije mojih učenika da su odgovornost, vjera, upornost, ljubav i mudrost lekcije koje se moraju obnavjati i van školskih klupa i van obrazovnih ustanova, kako bi koračali pravim putem i naučili svoju životnu tajnu”, kaže Šipčić.

Bez vaspitanja obrazovanje ništa ne vrijedi

To što je uznapredovala nauka, što su se promijenili načini života i povećali prioriteti, Šipčić kaže da u velikoj mjeri ne utiče na prave vrjednosti. Većina je još uvijek ta koja zna da procjeni šta vrijedi njegovati i čemu stremiti.

“Razlika između prošlih i sadašnjih generacija je mala. Možda je najveća kada bismo uporedili vaspitanje i obrazovanje. Ranijim generacijama podjednako se pažnja posvećivala i vaspitanju i obrazovanju. Danas, prezaposleni roditelji, kao i škola, nekako ispuštaju vaspitanje. A obrazovanje bez vaspitanja ne donosi ništa dobro”, poručuje učiteljica Olga.

Knjiga je najbolji drug

Iako uvjerena da sadašnje generacije znaju kojim putem treba da idu, što se iznova potvrđuje Šipčić im savjetuje da ulaganjem u znanje pomažu sebi i svojoj zajednici.

“Mladim generacijama bih preporučila da su knjiga, nauka i umjetnost i sport najvažnija oruđa u borbi za njihovu ljepšu, blistaviju i svjetliju budućnost. Poručila bih im da ljubav i dobro uvijek pobjeđuju i da su oni ta vječna, goruća buktinja koja obasj ava čovj ekov put ma gdj e se on nalazio i ma koliko taj put bio težak i trnovit. Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova”, ističe Šipčić.

Nijesam mogla da budem nijemi posmatrač

Govoreći o razlozima zašto je izašla pred Nikšićane 11. oktobra, učiteljica Olga kaže da joj godine i iskustvo nijesu dozvoljavali da bude nijemi posmatrač dešavanja koja prijete da državu vrate nazad.

“Moj motiv je bio Crna Gora. Htjela sam da podržim svoje učenike jer smatram da nas njihova politika vodi sigurnim putem do Evrope u svjetliju i ljepšu budućnost svih njenih građana”, naglasila je Šipčić.

Učiteljica Olga kaže i da svom učeniku Milu Đukanoviću duguje veliku i iskrenu zahvalnost jer je, između ostalog, uspio da sačuva Crnu Goru u teškim vremenima.

“Ono što mogu reći iz perspektive slobodne i nezavisne Crne Gore jeste moja duboka i iskrena zahvalnost mom sjajnom učeniku Milu Đukanoviću koji je na dostojanstven i mudar način izbjegao rat u Crnoj Gori dok su u zemljama okruženja majke gubile sinove, sestre braću i djeca svoje roditelje”, podsjeća učiteljica Olga Šipčić.

 (Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com