SMRT DJEVOJČICE: MI SMO KRIVI! - Volim Podgoricu

SMRT DJEVOJČICE: MI SMO KRIVI!

Djevojčica, ipak, nije izdržala. Čitam, i hvata me jeza, da se čep tog etiola rastvara u stotinu litara vode, i to za stoku. Umrlo nam je još jedno dijete. Tako to radi smrt, ostali su samo inicijali: E.M.

Može svuda da se desi – teorija je čudo, a i planeta nije premalena – možemo sada sve da svalimo na roditelje, koji su htjeli da ubiju vaške, a izgubili sopstveno dijete, mažući mu taj prašak po glavi, u štali. Možemo, vidim da to mnogi i čine, ali ja bih veći dio odgovornosti radije svalio na one koji su od ovog društva stvorili veliku štalu – u kojoj je ovo zamislivo – umjesto malu civilizaciju, u kojoj nije.

Rožaje i okolna sela, kao ovo – Besnik, gdje je djevojčicu otrovao etiol, baš to Rožaje, simbol je svog našeg propadanja, sve naše nesreće, svih naših mrakova. To je prostor sa najviše ljudi na socijali u Evropi, to je kasaba čiji se “razvoj” sistemski bazirao na narkobiznisu, to je naše dno koje su, kao i cijeli Sjever, krpili od izbora do izbora, gradeći tako kulu od bijede. Tri decenije tu se sistematski sipa etiol – kap po kap,  čep  po  čep  – u vidu nemara, neznanja i zla, pa morao je nekome doći glave. Mi smo krivi.

Kao i sa bebama u Bijelom Polju. Sistem je isti: mi smo stvorili društvo u kojem je moguće da beba umre usred porodilišta od infekcije. Mi smo stvorili, prvenstveno oni koji je vode, zemlju u kojoj je moguće da usljed siromaštva i neinformisanosti, roditelj bude ovakav, a daleko da je jedini.

Gdje su nadležne službe? Gdje su bile u prethodnim slučajevima, kojih je, evo, vidimo bilo. Nema ih. Tih službi preovladavajuće nema ni u glavnim gradovima, a kamoli u selima rožajskim. Sistem – i to malo što od njega postoji – tamo ne zalazi, osim kada njemu treba, da se očuvaju strukture moći. Afrika zvuči kao civilizacija za pojedine crnogorske zabiti, a možeš nas, čovječe, pretrčati. Nije ovo izolovan slučaj, godinama stvaramo društvo, bolje: anti-društvo, u kojem je nešto ovako moguće. Marljivo se radi na tome, decenijama.

PODGORICA: Djevojčica preminula u Dječijoj bolnici

MAJKA PRIZNALA DA JE IZAZVALA TRAGEDIJU: Odvela ćerku u štalu i namazala joj glavu otrovom

Ne vjerujem ni ljekarima – sumnja mora biti građanska dužnost naročito u ovakvim sredinama i ovakvim slučajevima – koji su liječili taj mali grumen života, zato i na to sada treba obratiti naročitu pažnju. Ne vjerujem, jer me je naučilo, ne samo mene, višegodišnje novinarsko bavljenje pitanjima zdravstva: to neznanje i nemar – koji kao da su sistematizovani – vjerujte mi, nerijetko su ravni kriminalu. Inficirane bebe, od kojih jedna mrtva, u Bijelom Polju samo su vrh ledenog brijega. Ne pričam napamet i čast izuzecima. Ovo je pećina, a ne država. Anti-sistem.

Djevojčica nas, ipak, nije izdržala, nedužna: ni svoje neznavene roditelje, ni ovu utučenu zemlju, ni svoje siromaštvo i bijedu, ni te vaške, ni taj vražji etiol, ni ovaj pakleni svijet koji je “tiran tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj”, dječijoj.

Dijete, neka ti je laka Crna Gora!

(Marko Milačić/Vijesti)

1 komentar

  1. Ovo stavi komentar je tako sramežljivo stavljeno, valjda da raspamećeni narod ne bi komentarisao? ili možda je 300 godina vladavine Mila Djukanovića dovela da samo malobrojni imaju kompjuter i ako ga imaju da li znaju da ga koriste? Tužno pretužno, ipak mislim da su roditelji u očaju hteli da pomognu svom detetu nisu znali ni koga da pitaju, a malo obavešteni nisu mogli da pojme razliku izmedju upotrebe leka kod deteta ili stoke. Mislim strašna kazna ih je stigla za njihovo neznanje, primitivizam, bedu, nemaštinu…tuga..i šta na kraju ostaje ko je kriv u raspaloj državi Crnoj Gori u kojoj se sistematski ubija ono još malo srbstva, pravoslavlja i vere u jedinoga Boga životvornog. Neka se ON smiluje na nas grešne i da vama i nama ostalima poznanje kakvi smo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com