Kod kuće agresivna i nesnošljiva, pred drugima učtiva

Mnogi roditelji se žale da su njihova djeca u javnosti mirna i tiha, a kod kuće, kada nešto nije po njihovom, agresivna i nesnošljiva. Porodični terapeut Suzan Štifelman kaže da je to zato što mozak igra važnu ulogu u određivanju djetetovog ponašanja u zavisnosti od okruženja.

“Prefrontalni korteks je dio mozga koji kontroliše mnoge funkcije, pa i inhibitornu i kontrolu impulsa”, kaže Suzan. – Kada je dijete uznemireno, nervozno ili zabrinuto, ne dobija nešto što želi, on je prilično aktivan i drži ponašanje pod kontrolom. Čim se dijete osjeti rasterećeno i sigurno, a to je uglavnom kod kuće, ovaj mehanizam više ne reaguje na isti način.

Kada je nervozno i ne dobija to što hoće, postoje samo dva moguća odgovora – adaptacija ili agresija. Ako se na miran način ne pomiri sa tim, postaće agresivno prema ukućanima, histerisaće i dizati galamu. Suzan savjetuje da se u takvim trenucima izdignete iznad mališana, a ne da mu na grub način objašnjavate zašto ne treba tako da se ponaša.

“Umjesto da se fokusirate na to šta nije u redu sa njim, pomozite mu da se osjeti voljeno. Lijepo razgovarajte sa njim, posavjetujte ga, recite mu zašto ne može nešto da dobije, a ne da mu prijetite”.

(Novosti.rs)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close