Službenica na sudu dobila 3,6 eura, advokatu plaćeno 555 - Volim Podgoricu

Službenica na sudu dobila 3,6 eura, advokatu plaćeno 555

Prije par mjeseci sutkinja  Osnovnog suda Branka Zeković presudila je u korist službenice Vojske Crne Gore 2,4 eura naknade za prevoz, kamatu od 1,2 eura  i 555 eura za sudske troškove. To je samo jedan od slučajeva u kojima država plaća ogromne troškove za izgubljene sudske presude.

Vlada je  u decembru objavila mjere štednje smanjujući socijalne naknade i privremeno ukidajući  dječje dodatke, a iz budžeta je za sudske i radne sporove za četiri godine isplaćen 71 milion eura.

Advokat Goran Rodić upozorio je da je zbog čestih promjena zakona i lošeg radnog zakonodavstva sve više radnih sporova gdje zaposleni u državnoj upravi podnose i dobijaju slučajeve protiv države.

O tome ko je odgovoran Rodić navodi da ima različitih interpretacija, od toga da je kriv  zaštitnik, koji je zatrpan predmetima i nema snage da riješi problem, do toga da je kriva  država što ne planira realno  budžet.

“A niko da se zapita zašto imamo toliko sporova u kojima državni službenici tuže  svog dragog poslodavca  zbog neisplaćenih zarada, toplog obroka, naknada za prevoz, jubilarnih nagrada, prekovremenog rada, naknade za neiskorišćeni godišnji odmor i ko zna čega još sličnog,” naglasio je Rodić,  prenosi pravni portal Auditorijum.

Advokat smatra da je odgovor na to pitanje najvjerovatnije u katastrofalnom zakonodavstvu,  koje je   permanentnim  „reformama“ dovedeno do totalne neprimjenjivosti.

“Naši zakoni su sve gori i sve više generišu razne sudske postupke. Na primjer, Zakon o radu je, u posljednjih desetak godina, mijenjan isto toliko puta   a stanje u ovoj oblasti je sve gore,” kaže on.

Rodić navodi primjer  presude Osnovnog suda u Podgorici, gdje je ogromna nesrazmjera između vrijednosti spora i visine troškova postupka.

To je, kaže on,  slučaj izvjesne službenice Vojske Crne Gore, koja je, po osnovu neplaćenog prevoza za sedam dana ove godine  tražila i dobila na sudu ukupno 2,4 eura sa zateznom kamatom od 1,2 eura, a  troškovi postupka su ukupno 555,50 eura.

“Što je natjeralo tu službenicu Vojske Crne Gore da tuži državu za 2,4  nije nam poznato, ne  bi se reklo da je materijalni interes. Važnije je ko je stvarno odgovoran za totalni  kolaps  pravnog sistema, koji je na djelu,” poručio  je Rodić.

Bavili se i bizarnim stvarima, a sve je gore

Rodić ističe da u  oblasti zarada, prekovremenog rada…  vlada takav haos da je Vrhovni sud morao zauzimati pravne stavove po pitanjima koja su tako bizarna da ne bi zaslužilavala da ih razmatra ni radnički savjet.

“Ali, i pored toga što je Zakon o radu u posljednjih desetak godina mijenjan isto toliko puta, i pored toga što je Vrhovni sud više puta zauzimao pravne stavove u vezi sa primjenom propisa o radu, stanje u ovoj oblasti je sve gore. Rezultat je da imamo sve više radnih sporova u kojima zaposleni tuže državu i da oni postaju sve  kapriciozniji,” ukazao je on.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com