Home / NOVOSTI / Društvo / Nezaposlenost najveći izazov u 2017. godini
Ilustracija

Nezaposlenost najveći izazov u 2017. godini

Jedan od najvećih izazova sa kojima će se suočiti crnogorska ekonomija u godini pred nama jeste nezaposlenost. U cilju njenog smanjenja, u 2017. ćemo nastaviti sa politikom privlačenja strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata koji su temelj ekonomskog rasta, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu za Dnevne novine.

Krajem prošle godine došla je na čelo Ministarstva ekonomije i time postala jedan od najmlađih ministara u novoj vladi.

“Prethodna vlada učinila je mnogo kada govorimo o resoru koji vodim, a kada to kažem, prije svega, mislim na uspostavljanje stabilnosti u industrijskom sektoru i postavljanje temelja za kreiranje povoljnijeg biznis ambijenta, ali i za mnoge velike i značajne projekte iz oblasti energetike. Podsjetiću da je su u prethodnom periodu napravljeni pionirski koraci kada je u pitanju projekat istraživanja nafte i gasa u našem podmorju i danas imamo potpisane ugovore za istraživanje”, kazala je ona.

Dalje, potpisan je ugovor za realizaciju projekta izgradnje Bloka Ii Termoelektrane Pljevlja, završeno je postavljanje vjetroelektrana na Krnovu, dok se polaganje posljednjih metara podmorskog kabla između Crne Gore i Italije privodi kraju.

“Imamo sačuvanu proizvodnju i radna mjesta u velikim industrijskim i rudarskim sistemima, KAP-u, Željezari, Rudniku mrkog uglja u Beranama, Rudnicima boksita u Nikšiću, i svi uspješno funkcionišu bez državne pomoći. Mnogo je urađno po pitanju poboljšanja poslovnog ambijenta uspostavljene su i uređene biznis zone od lokalnog i strateškog značaja, obezbijeđene brojne olakšice za sve koji se odluče da investiraju u Crnoj Gori i, samim tim, zaposle određeni broj radnika”, ističe Sekulić.

I u narednom periodu radiće, kaže, na unapređenju konkurentnosti ekonomije, što podrazumijeva nastavak i uspješan epilog strukturnih reformi, kao i kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta.

“Kroz realizaciju razvojnih projekata nastavićemo sa valorizacijom prirodnih resursa, a sve u cilju uspostavljanja stabilnosti i sigurnosti, kako u ekonomskom, tako i u energetskom smislu”, kazala je Dekulić.

Najveći izazov sa kojim će se crnogorska ekonomija suočiti u godini pred nama je zezaposlenost.

“Međutim, to je izazov koji stoji ne samo pred Vladom Crne Gore, već i pred vladama naših susjeda, a izazvan je, prije svega, pojavom ekonomske krize na globalnom nivou. Zato će Vlada učiniti sve kako bi smanjila nezaposlenost i povećala kvalitet života građana, a jedan od ključnih faktora na tom putu jeste privlačenje strateških stranih investitora za realizaciju razvojnih projekata koji su temelj ekonomskog rasta”, kazala je Sekulić.

S tim ciljem, dodaje ona, već su preduzeli niz značajnih koraka i u godini pred nama će nastaviti sa politikom koja znači dogradnju podsticajnog institucionalnog okvira.

“To znači da moramo raditi na unapređenju konkurentnosti naše ekonomije, što podrazumijeva kontinuirano unapređenje poslovnog ambijenta, moramo raditi na razvoju kvalitetne infrastrukture i dugoročne valorizacije prirodnih resursa kroz realizaciju razvojnih projekata iz oblasti energetike, turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije. Najzad, moramo raditi na jačanju makroekonomske stabilnosti. Dakle, započeto ćemo nastaviti i kontinuirano raditi na kreiranju novih politika koje znače hvatanje u koštac sa ovim globalnim izazovom”, jasna je Sekulić.

Ona je kazala i da je želja Vlade da pronađe zajednički interes i nastavi saradnju sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi.

“Kao što znate, nedavno smo imali radni sastanak sa predstavnicima A2A sa kojima smo razgovarali o aktuelnim pitanjima i modelima saradnje. Ono što je želja Vlade Crne Gore u ovim pregovorima jeste da, uz uslov da pronađeno zajednički interes, nastavimo saradnju sa ovom italijanskom kompanijom. Pregovori će biti nastavljeni nakon novogodišnjih praznika i, naravno, javnost će biti upoznata o njihovom ishodu”, kazala je Sekulić.

Dodaje i da je češka Škoda praha najavila postizanje dogovora o finansiranju gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

“Za sada imamo najavu češke kompanije Škoda Praha da očekuje postizanje dogovora o načinu finansiranja projekta izgradnje drugog bloka sa alternativnim finansijerima. Ukoliko čitav ovaj proces bude završen uspješno, biće moguće odmah otpočeti sa realizacijom Ugovora o izradi glavnog projekta. Ukupno projektovanje traje 18 mjeseci, a nak 10 do 12 mjeseci predviđen je sam početak izvođenja radova”, poručila je ona

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com