PODGORICA PUNA POLICIJE - Volim Podgoricu

PODGORICA PUNA POLICIJE

Crnogorski parlament danas će se, na vanrednoj sjednici, izjasniti o predlogu za ukidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i određivanja pritvora poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Taj zahtjev parlamentu uputilo je specijalno državno tužilaštvo 10. februara.

10.00

Pojačano prisustvo policije vidljivo je u svim djelovima grada, posebno u centru i oko Skupštine, gdje su još juče postavljene zaštitne ograde.

Kako CdM saznaje, određeni broj jedinica povučen je iz gradova u Podgoricu.

Vanredna sjednica parlamenta, sazvana je na zahtjev 28 poslanika i počeće u 11 sati. Demokratski front najavio je okupljanje svojih pristalica ispred Skupštine u 10:30.

Andrija Mandić, kog je vijest o tome da je jedan od osumnjičenih za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016. godine zatekla  u Beogradu, ranije je CdM-u kazao da će biti u Crnoj Gori kad Skupština bude odlučivala o njegovom imunitetu.

Njegov stranački kolega, koji je takođe osumnjičen, Milan Knežević na konferenciji za novinare rekao je da je “naredan hapšenju”, ali da naredni moraju da budu i oni koji budu dolazili da ga uhapse.

Mandić i Knežević se sumnjiče za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekivanja, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma i drugih krivičnih djela.

Adminsitrativni odbor u ponedjeljak je predložio Skupštini da odobri pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora Mandiću i Kneževiću.

Prema navodima Glavnog specijalnog tužioca, postoji osnovana sumnja da su Mandić i Knežević počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, jer su postali članovi kriminalne organizacije koju su 2016. godine osnovali Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem vršenja krivičnih djela terorizma i drugih krivičnih djela.

Mandić i Knežević su, kako se navodi, prihvatili da postupaju po nalozima organizatora kriminalne organizacije, da organizuju protestne skupove koji će biti iskorišćeni za napade na Skupštinu od članova kriminalne organizacije, a za koje bi prethodno bilo obezbijeđeno oružje.

Prema kriminalnom planu, dogovoreno je da Mandić i Knežević organizuju protestni skup u 20 sati na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, i da nakon političkih govora, u 23 sata, sa članovima kriminalne organizacije koji su prisutvovali mitingu, probiju kordon policije i nasilno uđu u prostorije gdje bi proglasili izbornu pobjedu DF-a.

Nakon toga, prema navodima tužilaštva, trebalo je da uhapse tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Planom je bilo predviđeno da drugi članovi kriminalne organizacije preuzmu oružje koje bi se dopremilo u Podgoricu, da sa njim na protestima izazovu sukobe sa policijom i da, nakon ulaska u Skupštinu, obezbjeđuju da službenici Uprave policije ne uđu u parlament radi uspostavljanja reda, već odbiju, uz upotrebu oružja, svaki ulazak policije u Skupštinu.

(CdM/Foto: CdM)

1 komentar

  1. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com