Što se događa ako dobro ne operemo posteljinu - Volim Podgoricu

Što se događa ako dobro ne operemo posteljinu

Posteljinu bi trebalo da peremo jednom sedmično na visokoj temperaturi, a prije korištenja treba je dobro osušiti.

Posteljinu, pogotovo jastučnice, preporučljivo je peglati kako bismo izbjegli stvaranje bora uzrokovanog zgužvanom posteljinom.

Oštećenja kože: Ako spavate sa šminkom na licu, postoji mogućnost da će se pojaviti suvoća kože, upalne infekcije ili prerano starenje. Prije spavanja se istuširajte i dobro očistite lice. Preporuka je da perete posteljinu svakih 7 do 10 dana.

Iritacija kože ili ekcem: Osim privlačenja bakterija, prljava posteljina može da izazove trljanje i trenje kože, što može da dovede do iritacija ili ekcema. Guste i masne kreme se teže apsorbuju i na posteljini proizvode još više bakterija.

Gljivične ili bakterijske infekcije: Znoj i ostale tjelesne tečnosti su idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Jedna vrsta buđi (cladosporium) nastaje na vlažnim dušecima i može da izazove astmu, upalu pluća i gljivične infekcije koja dovode i do lezije kože i te pucanja noktiju na nogama.

Grinje: Grinje se hrane mrtvim ćelijama naše kože i skupljaju se na zagađenim mjestima. U našem krevetu, svake noći provede oko 1,5 milijuna grinja, ostavljajući mrlje na vratu, licu, rukama i ostatku tijela.

Alergije: Bakterije, grinje i buđ mogu da uzrokoju ili pogoršaju alergijske reakcije. Priuštite sebi posteljinu izrađenu od hipoalergenih materijala na kojima nije moguće pojavljivanje grinja i buđi. Iako će pranje posteljine uništiti sve bakterije, potrebno je svake dvije do tri godine mijenjati sintetičke jastuke, a ako se radi o pernatim – svakih pet do šest godina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com