PRIJAVA PROTIV ELEKTRODISTRIBUCIJE: Struja umalo ubila trudnicu - Volim Podgoricu

PRIJAVA PROTIV ELEKTRODISTRIBUCIJE: Struja umalo ubila trudnicu

Mještani bjelopoljskog sela Jabučino podnijeli su krivičnu prijevu protiv Elektrodistribucije zbog lošeg napajanja nemilog događaja od prije nekoliko dana, kada je samo srećom izbjegnuta tragedija, pišu Dnevne novine.

Darka Nišavić je prije tri dana čuvala ovce i kada je otišla da provjeri stado zatekla je dva jagnjeta koja su ležala na travi, a kad ih je dotakla struja je ”udarila” i odbacila u stranu.

Pretrpjela je povrede, a nesreća je mogla biti još veća, jer je Nišavić trudna.

Poljoprivrednik iz tog sela Mijat Dulović podnio je prijavu policiji, nakon ovog događaja, nezadovoljan jer Elektroprivreda ne pridaje veliki značaj infrastrukturi, koja bi građanima obezbijedila sigurnost onoga što skupo plaćaju.

Dulović u Jabučino posjeduje porodičnu kuću i imanje, gdje živi sa suprugom, sinom, snahom, dvoje unučadi i tri kćerke.

On je kazao Dnevnim novinama da je, kada se desila nezgoda, bio u Baru, a da je njegova snaha tog dana čuvala ovce.

“Bavim se poljoprivredom i, između ostalog, posjedujem stado od 20 ovaca. Kritičnog dana bio sam u Baru, a moja snaha Darka Nišavić je čuvala ovce. Na livadi se nalazi jedan drveni stub od struje koji je, da ne bi pao, žicom povezan sa stablom šljive. Dok je snaha, inače trudnica, čuvala ovce, vidjela je da se dvoje jagnjadi nalazi u blizini šljivovog stabla i da na tom mjestu leže. Otišla je da vidi o čemu se radi i oslobodi jagnjad, ali nije ni slutila da je to moglo da bude kobno po nju. Kada je dohvatila jagnje, koje je pokušala da oslobodi, udarila ju je struja i odbacila u stranu”, kazao je Dulović.

Ističe da je pretrpjela povrede, o čemu postoji i ljekarski izvještaj, kao i da su jagnjad stradala, o čemu je priložio veterinarski izvještaj ovlašćenom policijskom službniku Uprave policije CB Bijelo Polje Daliboru Markoviću.

Nastradala jagnjad u selu

On navodi da ga je porodica o kritičnom događaju obavijestila telefonom u Baru, te da je on odmah pozvao bjelopoljsku Elektrodistribuciju, da isključe struju.

“Nevjerovatno je da je stub žicom vezan pri vrhu i to između čašica, kao i dalje do jednog trulog stabla šljive. Da apsurd bude još veći, to nije jedini, već ima nekoliko tako vezanih stubova. Imam devet stubnih mjesta na imanju, a prije dvije godine su iskopane rupe i razvučeni stubovi koji su već satruli. Zabrinjavajuće je i to, da na mom imanju nije urađen ni propust ispod dalekovoda koji vodi prema Pljevljima, te postoji bojazan od električnog pražnjenja, a time i tragičnog epiloga”, upozorava Dulović.

On se do sada nekoliko puta obraćao Elektrodistribuciji, ali do sada nisu ništa preduzeli.

“Izbjegavali su da me prime, a tek juče sam obaviješten da su, nakon incidenta, došli da postavljaju stubove. To im nisam dozvolio dok ne podnesem prijavu policiji i nakon što od njihovih službenika ne bude fotografisano lice mjesta i sačinjena službena zabilješka”, navodi Dulović.

Seljani iz sela Okladi sami mijenjaju stubove za struju

Da je seoska elektroinfrastruktura na području bjelopoljske opštine u lošem stanju, ukazuje i Milisav Smolović iz sela Okladi.

Dulović i Smolović

On je Elektroprivredi Crne Gore podnio zahtijev, kojim upozorava na “poremećaj napona struje” u ovom selu.

“U novembru 2016. godine vršena je rekonstrukcija niskonaponske električne mreže u Okladima i okolnim selima. Tom prilikom je došlo do poremećaja napona struje. Usmeno sam se obraćao odgovornima u Elektrodistribuciji da se izvrši opravka i omogući normalno napajanje električnom energijom u mojoj kući, ali sve se završilo na obećanju”, priča Smolović.

Navodi da ima hidrofor za vodu, koji zbog nedovoljnog napajanja strujom ne može da koristi.

“Mještani i ja sami održavamo elektromrežu i mijenjamo stubove, a to je dužnost distribucije. Tražili smo da nam se obezbijedi normalno napajanje električnom energijom, ali za sada ništa nije preduzeto”, kazao je Smolović.

(Dnevne Novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com