Young Audience Award dan u Podgorici - Volim Podgoricu

Young Audience Award dan u Podgorici

Crnogorska kinoteka će, u saradnji sa Evropskom Filmskom AkademijomPodgorica film festivalom 7. maja po prvi put organizovati Young Audience Awards Day-u u Podgorici.

U32 grada Evrope istovremeno će biti prikazana 3 filma za djecu uzrasta od 12 do 14 godina, nagrađivana na recentnim evropskim i svjetskim festivalima. Oni će se tog dana naći u ulozi žirija, dok će konačni rezultati biti objavljeni putem online streaminga, uz istovremeno uključenje učesnika iz svih gradova, koji će podijeliti svoje odluke.

Odabrani filmovi tretiraju različite socijalno-kulturološke teme koje pozivaju na razmišljanje i razgovor.

Međunarodna komisija je za ovogodišnji YAA dan odabralaje njemački igrani film „Goodbye Berlin“, proslavljenog  reditelja Fatiha Akina, švajcarski dokumentarno-igrani film “The girl down loch änzi“, rediteljke Alice Schmid, i francusko-švajcarsku koprodukciju, animirani film  “My life as a zucchini”, koji je režirao Claude Barras.

U pauzama između projekcija, djeca će imati priliku da na otvorenim diskusijama i radionicama steknu osnovno znanje o analizi filma, što će im olakšati pristup ulozi žirija koju će imati toga dana. Preko online platforme koju obezbijeđuje EFA, omogućena je komunikacija sa ostalim gradovima – učesnicima u ovom programu, pa će stoga odabrani žiri po prvi put imati priliku da sa svojim vršnjacima iz 32 grada Evrope formira konačnu odluku.

U programu će učestvovati šest osnovnih škola iz Podgorice: „Pavle Rovinski“, „21.maj“, „Savo Pejanović“, „Štampar Makarije“, „Sutjeska“ i „Oktoih“ a dva odabrana člana dječijeg žirija će u prenosu uživo na kraju dana saopštiti odluke glasanja iz Podgorice.

Svečana ceremonija na kojoj će autori odabranih filmova primiti nagrade, održaće se u Erfurtu (Njemačka) u 20:00h, a prenos događaja biće dostupan na web linku, objavljenom na sajtu EFA-e.

Ovaj projekat će Crnu Goru uvrstiti u Young Audience Award “porodicu”, dok će Podgorica kao nova članica uspostaviti saradnju sa 32 grada – člana EFA mreže.

U YAA mreži se nalaze gradovi regiona poput: Sarajeva, Beograda, Zagreba, Skoplja, Novog Sada, ali i druge evropske prijestonice, poput Praga, Rima, Brisela, Budimpešte, Amsterdama, Barselone, Istanbula, Londona, Rima itd.

Detaljnije se  možete upoznati na adresi Young Audience Awards Day

YAA će se održati u  podgoričkom Cineplexxu, koji je ovogodišnji partner u realizaciji programa.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com