PODGORICA: Vozači, SMANJITE GAS kada prolazite ovuda! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Vozači, SMANJITE GAS kada prolazite ovuda!

Poseban problem predstavljaju nesavjesni vozači, koji najčešće usljed neprilagođene brzine svojim vozilima upadaju u prostor spomen-kompleksa uništavajući tako prvo ogradu, a potom i mobilijar koji se nađe u blizini

Spomen-kompleks u Golubovcima, remek djelo istaknutog crnogorskog arhitekte Vukote Tupe Vukotića, još od dana izgradnje najprepoznatljiviji je simbol Zete, najpristupačnije izletište djeci iz osnovnih škola i vrtića sa područja Zete, mjesto okupljanja omladine.

Gradska opština Golubovci je, kako je saopšteno, od samog osnivanja prepoznala značaj očuvanja naše kulturno-istorijske baštine, pa je u velikoj mjeri posvetila pažnju održavanju ovog svojevrsnog čuvara antifašističke tradicije.

Intezivnija ulaganja kreću nakon odluke Skupštine Glavnog grada da se na ovu lokaciju, sa lokacije uz magistralu u centru Anova, izmjeste i obilježe podizanjem adekvatnih spomenika 3 spomen-grobnice palim borcima NOR-a iz zetskog kraja.

Izmještanje pomenutih spomen-gorbnica bilo je povod za početak  i ostalih radova, tako je ovaj kompleks kraj ljeta 2010-e godine dočekao kompletno ograđen, sa oplemenjenom zelenom površinom, sa pješačkom stazom od štampanog betona, sa novim korpama za smeće… Zabranom saobraćaja koja je uvedena  u ulici iza spomenika i postavljanjem bankina na najkritičnijim mjestima pokušali smo dodatno da osiguramo posjetioce ovog kompleksa. Za nepunih 7 godina uloženo je preko 30.000,00€, a u tu cifru ne ulaze redovne aktivnosti poput zamjene dasaka na parkovskim klupama i farbanje istih, nabavka opreme za navodnjavanje(ventili, crijeva, prskalice), održavanja zelenih površina (sadnja cvijeća i stabala više vrsta, košenje),  rasvjete (zamjena sijalica), kao i održavanja higijene unutar samog kompleksa.

Lomljenje klupa, krađa poklopaca sa šahti i bacanje smeća unaokolo problemi su koje,  u saradnji sa nadležnim službama, nastojimo preduprijediti. Poseban problem i veliki izazov nam predstavljaju nesavjesni vozači, koji najčešće usljed neprilagođene brzine svojim vozilima upadaju u prostor spomen-kompleksa uništavajući tako prvo ogradu, a potom i mobilijar koji se nađe u blizini, ali smatramo da ćemo vrlo brzo kroz djelovanje određenih preduzeća koja funkcionišu u sklopu Glavnog grada riješiti i ovaj problem. Apelujemo ovim putem na omladinu i mještane, najbliže komšije, da nam pomognu u zaštiti ovog popularnog mjesta za okupljanje svih generacija na način što će eventualne ispade vandala prijaviti nadležnim organima.

Uprava Gradske opštine ne sjedi skrštenih ruku kad je u pitanju unaprjeđivanje ovog kompleksa, konkretno, u planu su radovi na jačanju bankina duž saobraćajnice sa kojom se ovaj kompleks graniči, izgradnja dječjeg igrališta, te stavljanje u funkciju stare ulične rasvjete iza spomenika, a sve u cilju korišćenja kapaciteta ovog kompleksa u punom obimu i potvrde mišljenja da je spomen-kompleks u Golubovcima primjer kako bi trebalo održavati obilježje ovog tipa, navodi se u saopštenju Gradske opštine Golubovci.

 

              

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com