“Dođi! Snovi moji u gustome roju tebi lete. Dođi, bez tebe se pati!” - Volim Podgoricu

“Dođi! Snovi moji u gustome roju tebi lete. Dođi, bez tebe se pati!”

Poznata srpska pjesnikinja Desanka Maksimović rođena je na današnji dan 1898. godine.

Nakon gimnazije u Valjevu, završila je studije svjetske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a kao stipendista francuske vlade provela je godinu dana na usavršavanju u Parizu. Radila je kao profesor u školi u Dubrovniku i Prvoj ženskoj gimnaziji u Beogradu.

Početkom avgusta 1933. godine se udala za Sergeja Slastikova. Nijesu imali djece. Putovala je širom tadašnje Jugoslavije i imala veliki broj prijatelja među piscima.

Razvijala se mimo svih uticaja. Prvu pjesma objavila je 1920. godine i ubrzo potom i prvu zbirku pjesama. Stvarala je i između ratova, tokom i nakon II svjetskog rata. Bila je plodan pjesnik, a pisala je i poeme, pripovjetke, romane, a dala je veliki doprinos i stvaralaštvu za djecu (bajke).

Najčešći motiv Desankinih pjesama bila je ljubav, a vjerovala je da poezija treba da poziva ljude na dobrotu, toleranciju i međusobno poštovanje.

Njena djela su prevođena na mnoge jezike i nagrađivana priznanjima kao što su Vukova nagrada (1974), Zmajeva nagrada (1958. i 1973), nagrada “Mlado pokoljenje”(1959) i mnoge druge.

Umrla je u Beogradu 11. februara 1993. Sahranjena je u Brankovini, Valjevo.

www.cdm.me

3 komentara

  1. We still cannot quite believe that I was able to often be any type of those staring at the important points located on your blog post. My loved ones and i are sincerely thankful for your special generosity too as for giving me possibility pursue our chosen profession path. Basically information I acquired within your web-site.

  2. You can certainly see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com