URA pokrenula proces brisanja solitera “Milenijum” u Bloku V - Volim Podgoricu

URA pokrenula proces brisanja solitera “Milenijum” u Bloku V

 
 

URA je, prethodne nedelje, podnijela zahtjev za sazivanjem vanredne sjednice Skupštine Glavnog grada, na kojoj će se razmatrati brisanje solitera “Milenijum“ od 25 spratova iz važeće planske dokumentacije, ucrtanog na uglu bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona, saopštio je na današnjoj pres konferenciji odbornik u Skupštini i član Predsjedništva pokreta URA Luka Rakčević.

Inicijativu Građanskog pokreta URA podržali su svi opozicioni odbornički klubovi, a potpisalo je čak 23 opoziciona odbornika.

Rakčević navodi da je za brisanje navedenog soltera za početak potrebno staviti van pravne snage Odluku o izmjenama i dopunama DUP-a „Blok 5 – dio“ iz decembra 2012. godine, a onda pristupiti izmjenama DUP-a iz 2010. godine“.

 

“Prvim DUP-om za Blok V, iz 1976. godine, koji je radio jedan od najvećih crnogroskih arhitekata Vukota Tupa Vukotić (autor kajakaškog kluba „Galeb“ iznad plaže „Labud“ na Morači i mnogih drugih značajnih objekata i planskih dokumenata), Blok V je urbanistički zaokružen, dok mu zgrade, rađene po projektu arhitekte Milete Bojovića, daju autentičan izgled. Međutim, izgradnjom solitera „Milenijum“, značajno veće spratnosti od svih okolnih objekata, došlo bi do trajnog i bespovratnog uništavanja tog prostora, ali i obesmišljavanja Bloka V – kao jedinstvene arhitektonske cjeline. To bi, u krajnjem, doprinijelo i padu kvaliteta života građana Bloka“, ukazao je Rakčević.

Rakčević je istakao da je, shodno Statutu Glavnog grada i Poslovniku o radu, predsjednik Skupštine dužan sazvati vanrednu sjednicu najkasnije do utorka.

“Umjesto da gradimo solitere u Bloku, koji se ne uklapaju u postojeći ambijent i trajno ga obesmišljavaju, mi moramo njegovati zelene površine i snažiti postojeću infrastrukturu. U centru urbanog planiranja mora biti građanin – kao korisnik prostora, a ne interes investitora i krupni kapital. O suprotnostima ova dva koncepta najbolje govore krupne razlike između „nekadašnjeg“ Bloka V i današnjeg City kvarta“, ocijenio je Rakčević.

On je najavio da će URA od narednog ponedeljka početi sa predstavljanjem “Programa za Blok V i VI“, kao i da će kroz intezivnu terensku kampanju pokušati da motivišu građane, da se aktivnije uključe u procese kreiranja lokalnih politika.

“Program za Blok V i VI, pored brisanja navedenog solitera, sadrži i projekat izgradnje novih termoizolacionih fasada za sve stambene zgrade u tim kvartovima, izgradnju zelenih krovova, ukidanje naplate parkinga, drugačije gazdovanje poslovnim prostorima, raspisivanje izbora u Mjesnim zajednicama i mnoge druge stvari“, ukazao je Rakčević.

Rakčević je istakao da se “kroz simbiozu političkih elita i krupnog kapitala, prostor u Podgorici eksploatiše bez bilo kakve strategije i nemilosrdno betonira“, te da lokalna uprava ne vodi računa o interesima grada “već o prohtjevima investitora, koji samo žele da prodaju stanove, maksimiziraju profit i idu dalje“.

“Moramo razumjeti da urbano planiranje nije samo stvar estetike, već da ono determiniše karakter i identitet jednog grada, te ostavlja duboke ekonomske, sociološke i demografske posljedice. Grad moramo razvijati ravnomjerno, a ne centralizovano, posebno vodeći računa o jednakoj zastupljenosti kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih institucija u svim njegovim djelovima“, ukazao je Rakčević.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com