Dajković: Crnogorski građani će u 2018. godinu ući sa javnim dugom od skoro tri milijarde eura

Nakon gotovo idiličnog prošlonedeljnog saopštavanja od strane Odbora za ekonomiju da je u toku rebalans budžeta zbog viška prihoda od od osam miliona eura, stiče se utisak da je stanje crnogorske ekonomije ušlo u fazu oporavka, te da nas uskoro očekuje ekonomski procvat i budžetski suficit, saopštio je danas Vladislav Dajković, član Izvršnog odbora (IO) Demosa.

“Ipak, da ova informacija ne korenspondira sa činjeničnim stanjem, govori podatak da je javni dug dostigao istorijski zenit od 67%, odnosno da je udvostručen u odnosu na 2008. godinu, kada je iznosio 28,4% BDP. Zahvaljujući kontinuiranom trendu zaduživanja (mahom po nepovoljnim kamatama), ali i izgradnji auto-puta, crnogorski građani će u 2018. godinu ući sa javnim dugom od skoro tri milijarde eura, odnosno 80% javnog duga u BDP Crne Gore. Takođe, dok režimski ekonomski stručnjaci sa ushićenjem saopštavaju činjenicu da je budžet prihodovao osam miliona eura, na perfidan način previđaju činjenicu da se država u samo poslednjih pola godine zadužila gotovo pedeset puta više, odnosno 455 miliona eura, i to samo radi servisiranja osnovnih troškova. Podsjećanja radi, dobar dio tih zaduženja sprovodio se po kamatama koje su diktirale domaće banke, među kojima je prednjačila banka brata bivšeg premijera Đukanovića”, istakao je Dajković.

On je dodoa da istovremeno, dok crnogorske građane na katastrofalno ekonomsko stanje u državi opominju strani stručnjaci, ali i prazni frižideri, te sve izraženiji protesti najugroženijih kategorija stanovništva, Vlada umjesto odlučnih i ozbiljnih mjera oporavka, poput hitne naplate stotina miliona eura poreskog duga, poreza na luksuz i stimulisanja domaće privrede nastavlja da prijeti sopstvenim građanima novim nametima, poput povećanja stope PDV-a, ukidanja nadoknada majkama sa troje i više djece, ukidanja dječjeg dodatka, povećanja cijena goriva i sličnim mjerama.

“Stoga, nasuprot neozbiljnim i kvazi-euforičnim izjavama o dobrom stanju crnogorske ekonomije od strane Vladinih zvaničnika, i nasuprot sukobu između ministra finansija koji saopštava da će doći do povećanja PDV i premijera Markovića koji saopštava da možda ipak neće, Demos poziva kreatore ekonomske i fiskalne politike Crne Gore da podnesu realne bilanse, ali i da konačno podnesu odgovornost zbog devastiranja crnogorske ekonomije i privrede, što je prouzrokovalo devastiranje onog mnogo važnijeg, standarda naših građana”, kazao je Dajković.

(Vijesti)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close