Drugi čovjek SAD dolazi u Crnu Goru - Volim Podgoricu

Drugi čovjek SAD dolazi u Crnu Goru

 

U Crnoj Gori ovih dana obavljaju se ozbiljne pripreme za posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa koji dolazi u Podgoricu 2. Avgusta, piše Pobjeda.

 

Bezbjednosne mjere tokom njegovog boravka biće podignute na najviši nivo. Amerikanci su već bili na podgoričkom aerodromu gdje je planirano da sleti avion boing 757, u kojem će biti potpredsjednik SAD i njegova delegacija. Tom prilikom su objasnili domaćinima kakav je protokol za dolazak drugog čovjeka SAD,  saznaje Pobjeda.

Potpredsjednik Pens najviši je američki zvaničnik koji će posjetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose.

Ujedno, to će biti prva posjeta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa.

Bezbjednosne mjere

Profesor Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Zoran Dragišić izjavio je za Pobjedu da nema sumnje da će posjeta potpredsjednika SAD Crnoj Gori proteći na najvišem nivou.

“Ljudi u vašem sistemu bezbjednosti su vrhunski stručnjaci i mnoge lično poznajem. Nemam ni trunku sumnje da će ova posjeta proteći na najvišem mogućem nivou, jer je Crna Gora u više navrata pokazala da ima kapacitete koji značajno nadilaze njenu teritorijalnu površinu i broj stanovnika”,  kaže Dragišić.

On je podsjetio da su tokom prošlogodišnje posjete bivšeg potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu, mjere obezbjeđenja bile na najvišem nivou, od obavještajno bezbjednosnih do mjera fizičkog obezbjeđenja.

“Trasa kojom je prolazio potpredsjednik Bajden bila je blokirana. Snajperisti su bili na krovovima. To je ono što najviše fascinira ljude, međutim najvažnije su obavještajno-bezbjednosne mjere koje se ne vide”,  kaže Dragišić.

 Specijalni sastanak

 

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens učestvovaće na specijalnom sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje (A5), 2. avgusta u Podgorici, čiji domaćin će biti predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

“Biće to do sada najvažniji međunarodni skup održan u našoj zemlji, jer su pozivi za učešće upućeni liderima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine format Američko-jadranske povelje (A5), kao i državama sa statusom posmatrača Srbiji, Kosovu i Sloveniji”,  saopšteno je ranije iz Vlade.

Američko-jadranskom poveljom trenutno predsjedava Makedonija, koja će zajedno sa Crnom Gorom biti ko-domaćin samita u Podgorici. Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO.

Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača. Status posmatrača od 2012. ima i Priština. Albanija i Hrvatska ušle su u NATO 2009. godine, a Crna Gora ove godine.

Premijer Marković je pozvao potpredsjednika Pensa u zvaničnu posjetu Crnoj Gori tokom sastanka u Vašingtonu 5. juna ove godine, kada je Crna Gora i zvanično postala članica NATO-a.

“Ova posjeta još jedna je potvrda odličnih političkih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i strateškog partnerstva dviju zemalja”,  saopšteno je ranije iz Vlade.

Najavljeno je da će se potpredsjednik SAD Majk Pens sastati i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Vašington odlučan da neutralise ruski uticaj na Balkan

Foto: Dragišić

Dolazak potpredsjednika SAD u Crnu Goru je istorijska posjeta, jer se do sada nije dešavala. To za Crnu Goru predstavlja značajan signal velike podrške SAD, pogotovo poslije ulaska u NATO,  ocijenio je za Pobjedu profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu, Zoran Dragišić.

“Posjeta potpredsjednika Pensa je značajan podstrek Crnoj Gori i znak da je SAD snažno podržavaju. Što se tiče Zapadnog Balkana, Majk Pens se nedavno u Vašingtonu susreo sa našim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i tada je jasno rečeno da SAD podržavaju cijeli region Zapadnog Balkana u njegovoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi i da stoje iza mira i stabilnosti na Balkanu”,  kaže Dragišić.

On dodaje da te poruke treba čitati i kroz odnose SAD i Rusije.

“Očigledno je da su SAD riješile da se ruski uticaj na Balkanu isključi. Njihovi zvaničnici otvoreno govore o tome u posljednje vrijeme. Ovo je značajna podrška cjelokupnom regionu Zapadnog Balkana. Očigledno je da je poslije određene nezainteresovanosti koju je prethodna administracija pokazivala, Zapadni Balkan ponovo u fokusu američke politike. Mislim da je to za sve nas veoma dobro, jer će doprinijeti ekonomskom razvoju, bezbjednosti i stabilizaciji”, kaže Dragišić.

On ističe da je to jasan američki signal vraćamo se na Balkan.

Server: Pens stiže da oda priznanje Crnoj Gori

 

Posjeta američkog potpredsjednika Maka Pensa Podgorici predstavlja odavanje priznanja Crnoj Gori za ulazak u NATO i šalje poruku da vrata Alijanse ostaju otvorena za druge aspirante, kaže za Pobjedu američki analitičar Danijel Server.

“Ja ne bih rekao da se SAD ovom posjetom vraća Balkanu, jer ga nikada nije ni ostavio. Takođe, nijesam siguran da njegova posjeta predstavlja osnaženu američku podršku regionu. Ova posjeta je više poruka Crnoj Gori. To je odavanje počasti vašoj zemlji za uspjeh zbog ulaska u NATO i poruka da Alijansa ostaje otvorena i za druge aspirante”,  poručuje Server.

On podsjeća da do sada američka administracija na visokm nivou gotovo ništa nije rekla o Balkanu.

“Veoma sam zainteresovan da čujem šta potpredsjednik ima da kaže. Ne očekujem da bude nešto drugačije nego u prošlosti, ali ajde da sačekam i da vidimo”,  zaključuje Server.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com