Nedopustivo je da Crna Gora UVOZI 400 miliona eura HRANE - Volim Podgoricu

Nedopustivo je da Crna Gora UVOZI 400 miliona eura HRANE

Crna Gora mora što više da koristi domaće poljoprivredne potencijale, jer je nedopustivo da turistička ponuda bude neopravdano zavisna od proizvodnje iz regiona, odakle se godišnje uveze oko 400 miliona eura hrane, ocijenjeno je iz Privredne komore.

-Svaka supstitucija uvoza domaćim proizvodima direktno utiče na smanjenje deficita, bolje korišćenje domaćih kapaciteta, kao i veće zapošljavanju. U velikoj konkurenciji sa uvoznim proizvodima, veoma je važno razvijati svijest potrošača da se kupuje domaći proizvod koji je dostigao svjetske standarde kvaliteta i bezbjednosti, a pri tome je cjenovno kunkurentan, naveli su iz PKCG.

Oni smatraju da je  uz evidentan rast domaće proizvodnje, neophodno pokrenuti aktivnosti na popularizaciji domaće proizvodnje, kao i njenom boljem pozicioniranju u trgovčkim objektima i kroz turističku tražnju, koja iz godine u godinu bilježi značajan rast.

-Dopuna turističke gastro ponudom danas je neophodnost zbog bolje promocije turističkih potenicijala Crne Gore. Plasman domaćih proizvoda kroz turističku tražnju predstavlja u stvari takozvani ‘izvoz na pragu’ ili ‘nevidljivi izvoz’, ali čija se vrijednost još ne može precizno odrediti, kažu u PKCG.

Sa druge strane, smatraju, rast turističke tražnje zahtijeva i povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda koje Crna Gora ne proizvodi ili to čini u nedovoljnim količinama da zadovolji potrebe turista i domaćeg stanovništva.

 

Oni su saopštili da su najčešći razlozi za kupovinu proizvoda drugih dobavljača, prije svega, visok kvalitet i niža cijena, ili dobro osmišljena promocija i reklama, za šta su potrebna značajna finansijska sredstva, što predstavlja i najveći problem za kompanije.

Iz PKCG su podsjetili da je ta institucija od 2008. godine realizuje projekat pod nazivom Dobro iz Crne Gore. PKCG od tada kontinuirano prati i analizira navike, ponašanje i preferencije potrošača prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, procjenjuje nivo spremnosti za kupovinu domaće hrane i pića, te ispituje moguće načine promocije tradicionalnih crnogorskih proizvoda i vrijednosti.

Analiza rezultata ankete sprovedene krajem prošle godine, kako su naveli iz PKCG, ukazuje na evidentan značajan pomak u promovisanju domaćih proizvoda i njihov bolji plasman, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com