NEOBIČAJENO mnogo meduza na našem primorju, koliko su OPASNE? - Volim Podgoricu

NEOBIČAJENO mnogo meduza na našem primorju, koliko su OPASNE?

Ovog ljeta primijećeno je neobičajeno mnogo meduza na našem primorju. 

Posebno u unutrašnjem dijelu kotoskog zaliva primijećena je vrsta žuto-smeđe boje sa plavim ili modrim tačkama sa donje strane njenog zvona.

Radi se o uobičajenoj vrsti meduza u mediteranskom moru Cotylorhiza, koje se u većem broju nalaze u zatvorenim ili poluzatvorenim obalnim područjima, zbog slabijeg strujanja morske vode, objašnjava za Skala radio Branka Pestorić, naučna saradnica u Institutu za biologiju mora u Kotoru.

Najčešća dimenzija ovih meduza je oko 18 do 20 centimetara, a pojedinačni primjerci mogu dostići i 35 cm.

Druga vrsta meduze su tzv. morska pluća, Rhizostoma pulmo i ona je najveća mediteranska meduza bijele boje sa plavo, ljubičastim obodom, čija je prosječna veličina zvona oko 50cm.

Ovih dana se one mogu u većem broju vidjeti u mjestu Ljuta, o čemu Institut ima dojave a jato meduza ove vrste je primijećeno i duž velike ulcinjske plaže.

“Njihove žarne ćelije prema literaturnim podacima mogu izazvati vrlo slabu ili čak nikakvu reakciju na koži, pa se one svrstavaju u grupu bezopasnih meduza.Njihova pojava i brojnost je najvjerovatnije uslovljena visokom temperaturom mora kakve su ovih dana u zalivu.Takođe, već više od mjesec dana nije bilo nikakvih promjena vremenskih uslova, kiše ili vjetra.Ovo su osjetljive grupe organizama na čije povlačenje u dublje slojeve ili povećanje smrtnosti može uticati svaka vremenska promjena temperatura mora, jači talasi ili vjetar.Bokokotorski zaliv nije jedinstven po ovoj pojavi”, zaključila je Pestorićeva.

 (Radio Skala)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com