Home / NOVOSTI / RAT PROTIV SJEVERNE KOREJE TRAJAO BI MINUT: 100.000 umire odmah, a milioni u najstrašnijim mukama!

RAT PROTIV SJEVERNE KOREJE TRAJAO BI MINUT: 100.000 umire odmah, a milioni u najstrašnijim mukama!

Ne postoji “pobjednička situacija” ukoliko SAD izvedu preventivni napad na Sjevernu Koreju, iako to zamišljaju američki vojni zvaničnici, piše CNN.
Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmjeni vatre, bez vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

– Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti – rekao je penzionisani mornarički kapetan Džeri Hendriks.

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je rekao da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmjerenih na neutralisanje sjevernokorejskih mogućnosti – da li one bile usmjerene na defanzivnu orijentaciju ili na kontranapad

– Suprotstavljanje sjevernokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 ii F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota – dodaje Hendriks.

Prema njegovim riječima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letjelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dvije velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu.

– Sa Guama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu, a koji su opremljeni raketama tipa tomahavk i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne sjevernokorejske rakete – istakao je Hendriks.

Problem mogu da predstavljaju posljedice prvog napada.

– Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmjereni ka južnokorejskoj prestonici Seulu – piše CNN.

Stručnjaci navode da bi to samo bio početak.

– Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, problem je šta dalje slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju…Pa oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul. Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe – od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetine miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije sveta. S tim se kockate – navodi se u tekstu CNN-a.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *