Preminuo slikar Jovan Jovo Ivanović - Volim Podgoricu

Preminuo slikar Jovan Jovo Ivanović

Jovan Ivanović je rođen u Budvi, 22. oktobra 1932.godine.Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, školovanje je nastavio u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom, koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

 

Diplomirao je u istoj školi na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića, a potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji, Austriji, Belgiji…a iste godine je postao i član ULUCG-a, od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije.

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Dobnik je brojnih nagrada, među kojima Novembarske nagrade grada Budve( 1974), Nagrade Cetinjskog salona 13. novembar (1974), Druge nagrade na Internacionalnoj izložbi slika, grafika i skulptura u Materi, Italija (1976), te Nagrade ULUCG za crtež Milo Milunović (1989).

1 komentar

  1. There are actually surely a lot of details like that to take into mind. That is a great point to bring up. I provide the thoughts above as general inspiration but clearly you will find questions like the one you bring up exactly where the most necessary thing will certainly be working in honest very good faith. I don?t know if best practices have emerged around things just like that, but I am certain that your job is clearly identified as a fair game.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com