Početna » NOVOSTI » Hronika » Preminuo slikar Jovan Jovo Ivanović

Preminuo slikar Jovan Jovo Ivanović

Jovan Ivanović je rođen u Budvi, 22. oktobra 1932.godine.Po završetku osnovnog obrazovanja u Budvi, školovanje je nastavio u čuvenoj Umjetničkoj školi u Herceg Novom, koja se duboko urezala u njegov život kao i kasniji stvaralački rad.

 

Diplomirao je u istoj školi na odsjeku za vajarstvo kod prof. Draga Đurovića, a potom odlazi u Beograd, kod Mila Milunovića, što je značilo prekretnicu za njegov dalji umjetnički put, jer je od čuvenog slikara i profesora poprimio strast za slikanjem mora i svijeta koji njemu pripada.

Prvu izložbu organizovao je u svom rodnom gradu 1964. u zgradi Zeta filma poslije koje je krenuo sa aktivnijim prezentacijama u Italiji, Austriji, Belgiji…a iste godine je postao i član ULUCG-a, od kada učestvuje na mnogim značajnim kolektivnim izložbama ovog udruženja.

Ljubav prema Budvi nesebično je dokazao i kroz nastojanje da je poveže sa istinskim i pravim umjetničkim tokovima kroz utemeljenje Moderne galerije koju je sa uspjehom vodio preko tri decenije.

O njegovom radu pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov lik je bio inspiracija mnogim istaknutim umjetnicima kao što su Milo Milunović, Božidar Jakac, Milić od Mačve, Salah Taher i Milan Tucović.

Dobnik je brojnih nagrada, među kojima Novembarske nagrade grada Budve( 1974), Nagrade Cetinjskog salona 13. novembar (1974), Druge nagrade na Internacionalnoj izložbi slika, grafika i skulptura u Materi, Italija (1976), te Nagrade ULUCG za crtež Milo Milunović (1989).

Check Also

Preminula Dolores O’Riordan, pjevačica grupe The Cranberries

Dolores O’Riordan, pjevačica poznate irske grupe The Cranberries preminula je iznenada u 46. godini života. ...

Zbog smrti djevojčice u Podgorici, Marković naredio opsežnu istragu, propusta bilo

Zbog smrti djevojčice Jelene Bogavac u Podgorici, pokrenuta je opsežna istraga o propustima državnih institucija, saznaje ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *